Jurnaliștii CNN care au călătorit sâmbătă pe spațiul ucrainean au observat că avioanele de vânătoare zboară fără nici un fel de ezitare deasupra teritoriului pe care încă îl controlează.
Aceste avioane zburau la o distanță destul de mică de pământ și au fost văzute în numărate rânduri pe parcursul a câtorva sute de kilometri.
Odată cu cea de-a treia apariție a avioanelor, jurnaliștii CNN și-au dat seama că nu este vorba despre un atac al rușilor. Un specialist în securitate care îi însoțea pe jurnaliști a dedus, văzând că avioanele nu zboară la o viteză mare, că avioanele survolau zona, protejând-o.
Aceeași jurnaliști au identificat marți, în zona periferiei orașului Vinnytsia din centrul țării, un alt aparat de zbor, de această dată fiind vorba de un elicopter MI-8 înarmat cu rachete, care cel mai probabil se pregătea pentru un atac.
Aceste observații vin în confirmarea faptului că Rusia nu a obținut deocamdată dominarea totală a spațiului aerian ucrainean.
Pagubele aduse armatei ruse
Armata ucraineană susține că, până la momentul de față, nu mai puțin de 14.200 de militari ruși au fost omorâți, răniți sau au dezertat. Deși aceste cifre nu pot fi confirmate în mod oficial, estimările americanilor arată puțin diferit însă nu cu mult.
Americanii sunt de părere că peste 7.000 de soldați ruși și-au găsit sfârșitul pe front, iar alți 14.000 au fost răniți începând cu 24 februarie, data pornirii atacurilor militare rusești.
Rob Lee, expert în politica de apărare a Moscovei, a relatat într-o postare pe Twitter că ”armata rusă va avea nevoie de o perioadă de timp pentru a-și reveni și a se reîntregi după asta. Pierderile sale sunt disproporționate în unitățile de elită, iar armata rusă se luptă deja să recruteze militari prin contract.”
Eșecul primului atac al rușilor
Pe 24 februarie, atunci când trupele rusești au început invazia, au urmat, în mod clar, modelul unui război fulger. Așadar, trupele militare aveau un traseu bine determinat și un orar clar pe care trebuia să îl respecte.
Aceste obiective erau fie orașe importante, capitala Kiev, Harkovul – atât de important pentru moralul ucrainean, Hersonul, Melitopol, Mariupol, dar nu numai, precum și diferite poduri peste râuri, sau noduri de cai ferate esențiale pentru transport.
Deși înaintarea a fost una rapidă, inițial, și părea că totul decurge conform planului, au fost câteva elemente care au făcut ca momentumul să fie pierdut, ritmul să fie încetinit, și ulterior în multe zone, atacul să fie stopat.
Este clar că generalii ruși, deși perfect conștienți de neajunsurile tehnicii de luptă destul de depășite, nu se așteptau totuși, la o riposta atât de eficace din partea ucrainienilor.