Ungaria s-a răzgândit! Va ajuta, până la urmă, Ucraina
Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, afirmă că a câștigat o bătălie în cadrul întâlnirii liderilor UE, unde s-a convenit eliberarea unei asistențe financiare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. În mod inițial, Guvernul de la Budapesta a fost împotriva acestui acord, dar joi a renunțat surprinzător de rapid la veto-ul său.
Pe pagina sa de Facebook, Viktor Orban a menționat că Ungaria a discutat „un instrument de supraveghere” care asigură că banii acordați vor fi utilizați în mod rațional în beneficiul Ucrainei.
„Am obţinut o garanţie că banii Ungariei nu pot ajunge în Ucraina. Ne-am luptat! Maghiarii nu trebuie să dea bani ucrainenilor! Noi nu vom participa la război, nu vom trimite arme, rămânem de partea păcii!”, a zis el.
Liderul Ungariei a exprimat bucuria sa că piețele au reacționat pozitiv la acest acord. După anunțul celor 27 de state membre ale UE, forintul maghiar a înregistrat o creștere de 0,2% față de euro, inversând tendința de scădere înregistrată anterior. Strategii monetari au considerat summitul un punct de referință pentru estimările lor, în contextul în care tensiunile cu UE au provocat o depreciere a forintului săptămâna precedentă.
Ce s-a întâmplat la summitul de joi?
În mod similar, Balázs Orban, consilierul politic al lui Viktor Orban, a prezentat o perspectivă asemănătoare cu privire la evenimentele de la summitul de joi.
„În ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, ne-am confruntat cu două ameninţări – în primul rând, o încercare de a trimite bani fără mecanisme de control şi, în al doilea rând, o preocupare că banii poporului maghiar ar putea ajunge să fie trimişi în Ucraina. Astăzi, am reuşit să evităm ambele ameninţări.
La sfârşitul primului an, ajutorul pentru Ucraina trebuie renegociat, iar la sfârşitul celui de-al doilea an, întreaga problemă va fi reconsiderată în contextul bugetului UE pentru următoarea perioadă.
Fondurile UE care îi revin de drept Ungariei vor rămâne la poporul său, Consiliul European garantând proceduri echitabile de negociere cu Comisia pentru accesarea acestora”, a spus oficialul maghiar, referindu-se la fondurile europene destinate Ungariei, blocate momentan.
„Pentru a contracara sentimentele pro-război de la Bruxelles, popoarele Europei trebuie să se unească, lucrând împreună pentru a aduce schimbări la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European. Sper într-o victorie a partidelor de extremă dreapta, suveraniste, la alegerile europene”, a adăugat el.
Statele membre din UE au convenit să discute anual implementarea pachetului de asistență pentru Ucraina
Comentariul lui Balazs Orban nu coincide cu ceea ce liderii au stabilit oficial. Concluziile summitului, asupra cărora toți liderii au căzut de acord, sunt: „Pe baza raportului anual al Comisiei privind implementarea mecanismului pentru Ucraina, Consiliul European va organiza anual o dezbatere despre punerea în aplicare a acestuia, în scopul furnizării de orientări. Dacă este necesar, peste doi ani, Consiliul European va cere Comisiei să prezinte o propunere de revizuire în cadrul noului cadru financiar multianual.”
De fapt, în cadrul acordului anunțat joi, statele membre au convenit să discute anual implementarea pachetului de asistență pentru Ucraina și, în caz de necesitate, Comisia Europeană, organul executiv al UE, ar putea fi solicitată să propună o revizuire după doi ani. Cererea liderului maghiar de a avea drept de veto în fiecare situație nu a avut succes.
Politico a raportat că liderii europeni au reușit să îl convingă pe Viktor Orban să renunțe la veto făcând trei adăugiri la propunerea inițială, au dezvăluit diplomații. Va exista un raport anual al Comisiei Europene privind implementarea pachetului de asistență, va avea loc o dezbatere între lideri cu privire la implementarea acestuia și, dacă va fi necesar, peste doi ani, Consiliul European va solicita Comisiei să propună o revizuire a noului buget.
Acordul a fost realizat după întrevederi cu grupuri restrânse de lideri
În plus, liderii UE au inclus o mențiune în proiectul de concluzii al summitului, referitoare la concluziile anterioare din decembrie 2020, pentru a asigura că evaluarea statului de drept în Ungaria efectuată de Comisia Europeană este realizată într-un mod corect și obiectiv. Aderarea la aceste condiții este văzută drept un compromis minor la Bruxelles deoarece liderii au evitat posibilitatea ca Viktor Orban să aibă un veto anual asupra pachetului de asistență financiară pentru Ucraina. Cu toate acestea, în acest fel, Viktor Orban poate să-și declare victoria în fața publicului intern afirmând că Ungaria a obținut o revizuire – exact ceea ce s-a întâmplat.
Acordul a fost realizat după întrevederi cu grupuri restrânse de lideri, care au avut loc joi și la care a participat Viktor Orban. Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu liderii Franței, Germaniei și Italiei, s-au întâlnit cu premierul Ungariei într-o discuție cu ușile închise. Ulterior, întâlnirea s-a extins pentru a include și alți lideri, printre care prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, premierul Poloniei, Donald Tusk, și premierul Belgiei, Alexander De Croo.
Mai mulți diplomați au negat că ar fi fost făcute alte concesii lui Viktor Orban și au subliniat că presiunea crescândă din partea liderilor a determinat clar Budapesta să cedeze în privința asistenței financiare pentru Ucraina. Reconstruirea încrederii între Ungaria și Comisia Europeană a fost un aspect-cheie, iar adăugarea paragrafului referitor la evaluarea statului de drept din Ungaria în proiectul de concluzii a fost considerată esențială pentru aceasta, potrivit sursei citate anterior.