Premierul Ludovic Orban a susținut, totodată, o alocuțiune în plenul Consiliului OCDE, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu reprezentanții permanenți ai statelor membre.
În cadrul întrevederii bilaterale cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria, prim- ministrul Ludovic Orban a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de acesta candidaturii României pe parcursul mandatului. Prim-ministrul României a evidențiat eforturile României pentru demararea procesului extinderii OCDE cu țara noastră. În dialogul interactiv cu membrii Consiliului, aceștia au evidențiat faptul că România a atins gradul necesar de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare și au apreciat eforturile Guvernului român în acest sens.
Angajamentul ferm de a deveni membru al OCDE
În discursul din cadrul reuniunii plenare, premierul Ludovic Orban a reiterat angajamentul ferm al României de a deveni membru al OCDE, demonstrat prin însușirea constantă și promovarea activă a standardelor și valorilor OCDE, țara noastră fiind statul european candidat cel mai bine pregătit pentru procesul de extindere a organizației.
Prim-ministrul a evocat cooperarea consolidată a României cu OCDE și participarea sa extinsă la structurile de lucru ale organizației, punctând adoptarea a 47 de instrumente juridice și solicitarea de aderare la alte 19, cele mai recente vizând integritatea publică, buna guvernanță, egalitatea de gen și instituțiile fiscale independente. Între proiectele relevante, a menționat elaborarea de către OCDE a studiului economic, a revizuirii sistemului de licențiere, a strategiei naționale pentru piețele de capital, precum și includerea României în ediția 2021 a documentului ”Governance at a Glance”.
România susține multimateralismul
Totodată, premierul Ludovic Orban a subliniat că România este un susținător ferm al principiului multilateralismului și al organizațiilor fundamentate pe principiul ordinii internaționale bazate pe reguli. A evidențiat necesitatea adaptării instituțiilor multilaterale prin reguli mai ferme, potrivite contextului economic global, pentru a fi pregătite să răspundă provocărilor majore, precum criza provocată de pandemia de Covid-19.
Premierul Ludovic Orban a menționat prioritățile cuprinse în Planul Național de Relansare și Reziliență pe care Guvernul României îl pregătește pentru a beneficia de fondurile europene din cadrul Mecanismului European de Redresare și Reziliență. Șeful Executivului a subliniat angajamentul Guvernului pentru realizarea de investiții în domenii prioritare precum: infrastructură de transport, conectivitate digitală, energie și tranziție ecologică, dezvoltare urbană, sănătate, agricultură, educație, protecție socială și cercetare-inovare.