Update:
Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou în mâinile Ucrainei, afirmă agenția nucleară a țării. Un jurnalist de la Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, a postat pe Twitter un document ce pare a fi un acord ce ar însemna că Rusia nu mai este responsabilă de centrala de la Cernobîl.
Sky News nu a verificat această informație, dar dacă este corectă, aceasta coroborează rapoartele potrivit cărora forțele rusești s-au retras din regiune, transmite Mediafax.
O a doua instalație nucleară, Zaporizhzhia, în sud-estul Ucrainei, rămâne în continuare sub controlul trupelor rusești.
Știrea inițială:
Forțele rusești au început să se retragă de la defunctul sit nuclear de la Cernobîl, a declarat miercuri un oficial american din domeniul apărării, la o zi după ce Moscova a declarat că va reduce atacurile asupra a două orașe cheie din Ucraina, transmite Reuters.
Compania nucleară ucraineană a confirmat plecarea forțelor ruse
Acest lucru a fost confirmat și de compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, joi, precizând că multe dintre forțele rusești care ocupau centrala nucleară de la Cernobîl au plecat și se îndreaptă spre granița cu Belarus, lăsând doar câteva persoane pe teritoriul defunctei centrale.
„Ocupanții, care au pus stăpânire pe centrala nucleară de la Cernobîl și pe alte instalații din zona de excludere, au plecat spre granița cu Ucraina”, a precizat compania într-un comunicat.
Trupele ruse au preluat controlul asupra sitului Cernobîl, unde sunt încă depozitate deșeuri radioactive, pe 24 februarie, prima zi a invaziei.
„Cernobîl este o zonă în care încep să își repoziționeze o parte din trupe – plecând, îndepărtându-se de instalația de la Cernobîl și îndreptându-se spre Belarus”, a declarat oficialul american.
„Credem că pleacă, nu vă pot spune că au plecat toți”.
Îngrijorare când a fost capturată centrala de la Zaporizhzhia
Trupele rusești au capturat, de asemenea, cea mai mare uzină nucleară din Europa, la Zaporizhzhia, pe 4 martie, declanșând alarma atunci când un bombardament a provocat un incendiu la o instalație.
Șeful organismului de supraveghere atomică al ONU, Rafael Grossi, a vizitat miercuri centrala nucleară separată din sudul Ucrainei, în prima sa călătorie în țară de când invazia Rusiei a ridicat temerile privind un accident nuclear. Grossi a avertizat în repetate rânduri cu privire la pericolele conflictului – primul într-o țară cu un vast domeniu nuclear.
Ucraina are 15 reactoare la patru centrale nucleare active, precum și depozite de deșeuri nucleare, inclusiv la Cernobîl – locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, în 1986.
În condițiile în care bombardamentele au continuat și peste noapte, Ucraina și puterile occidentale au pus la îndoială promisiunea Rusiei de marți de a reduce activitatea militară în jurul capitalei Kiev.