Analiștii văd această schimbare a abordării Rusiei ca pe o recunoaștere tacită a eșecului ofensivei militare, după ce rezistența acerbă a forțelor ucrainene a zădărnicit încercarea lui Vladimir Putin de a captura rapid orașele mari și a răsturna guvernul, potrivit CNBC.
Potrivit analiștilor, următoarea fază a războiului ar putea avea ca rezultat un impas periculos și exacerbarea crizei umanitare actuale, în vreme ce comandanții armatei ruse încearcă să stabilească un control deplin asupra republicilor separatiste Donețk și Lugansk.
Care este scopul? Ce încearcă să facă?
„Mi se pare că este cea mai mare importantă infiormație de la începutul războiului”, a declarat Christopher Granville, director general al EMEA și Global Political Research, pentru CNBC. Granville a spus că repoziționarea trupelor Rusiei în estul Ucrainei prefigurează „unele orori”.
De asemenea, viceprimierul Ucrainei a cerut ca oamenii din regiunile estice Harkov, Donețk și Lugansk să fie evacuați, pe fondul temerilor tot mai mari al unui atac iminent.
„Cred că, din punct de vedere militar, trebuie să existe unele întrebări despre succesul și moralul trupelor ruse. De ce soldații ruși rămân în jurul Kievului, unde sunt împușcați. Care este scopul? Ce încearcă să facă?” s-a întrebat Granville.
Rusia, la răscruce de drumuri
Jonathan Flint, strateg militar și profesor adjunct la Universitatea Case Western Reserve din Cleveland, Ohio, consideră că există două căi prin care Rusia poate încerca să își atingă noile obiective militare.
„Una dintre ele ar fi ca Rusia să se retragă într-o siguranță relativă și să folosească această oportunitate pentru a-și reânarma, reorganiza și întări forțele pentru un avans mai bine organizat și mai competent în Ucraina”, a declarat Flint pentru CNBC.
Cu toate acestea, această abordare nu este lipsită de riscuri, având în vedere că forțele ucrainene ar putea trece granița, pentru a se angaja într-o confruntare cu Rusia iar o a doua încercare de invadare ar putea eșua, așa cum s-a întâmplat prima dată, a spus el.
„Cealaltă opțiune ar fi să se înfigă bine în aceste zone, făcând practic imposibil ca forțele ucrainene să revină sub controlul Ucrainei”, a spus Flint. „Aceasta ar putea fi cea mai înțeleaptă cale pentru Rusia, deoarece, prin consolidarea unui conflict înghețat, ar împiedica Ucraina să adere la UE și NATO în viitor, în ciuda oricăror angajamente luate în timpul negocierilor de pace”, afirmă Flint.
Dacă Mariupol cade, Rusia a reușit!
Bruno Lete, expert al German Marshall Fund, crede că, deși forțele ruse au pierdut bătălia pentru Kiev, războiul de aproape șase săptămâni nu s-a încheiat încă.
„Dincolo de est, trebuie să privim și în sudul Ucrainei. Deja zone vaste ale coastelor Ucrainei de la est de Crimeea sunt ocupate”, a spus Lete. „Este clar că Rusia încearcă să stabilească o punte terestră între Crimeea și Rusia. Dacă Mariupol cade, Rusia a reușit.”
În paralel, oficialii de la Pentagon sunt de părere că Ucraina are șanse destul de mari să învingă armata Rusiei. Oficialii americani vorbesc, însă, de un război care se va întinde pe o perioadă îndelungată de timp.