Săptămâna aceasta, crucișătorul Moskva s-a scufundat în urma unui incendiu care a dus la o explozie, după cum spune Rusia. De asemenea, partea rusă spune că nu au existat victime și că toți marinarii au fost salvați.
Cu toate acestea, în cursul zilei de vineri, la Sevastopol, a avut loc o ceremonie de adio la care au participat veterani ai Marinei ruse și un preot. De asemenea, a fost adusă și o coroană de flori care avea atașată o panglică pe care scria ”Pentru navă și marinari”, notează serviciul în limba rusă al postului BBC.
De partea cealaltă, Kievul spune că nava-amiral a Flotei armatei ruse a fost lovită de două rachete ucrainene Neptun, informații care sunt susținute și de către oficialii americani.
În timp ce Ministerul rus al Apărării spune că marinarii de pe nava-amiral Moskva au fost salvați, Ucraina spune că echipajul nu a putut fi salvat din cauza furtunii.
Cum era vremea în momentul în care crucișătorul s-a scufundat?
În ceea ce privește furtuna în ziua în care nava-amiral a Flotei armatei ruse s-a scufundat, menționată atât de Ucraina cât și de Rusia, BBC spune că este greu de precizat dacă într-adevăr a fost vorba de așa ceva și vine și cu explicații în acest sens.
Așadar, în seara zilei de 14 aprilie, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că nava s-a scufundat din cauza unei avarii la fuselaj în condiții de furtună pe mare, în timp ce aceasta era remorcată spre Sevastopol.
În același timp, aplicația meteo Windy arată că viteza vântului în zona Sevastopol în seara zilei de 14 aprilie nu a depășit 5,8 m/s, cu rafale de până la 7 m/s, iar valurile nu au depășit un metru. De asemenea, viteza vântului nu a depășit 9 metri pe secundă în zona din nordul Mării Negre.
Amintim că starea de furtună începe la o viteză a vântului de 20,8 m/s.
Ucraina a adus și ea în discuție furtuna și spune că din cauza aceasta nu s-a putut efectua o operațiune de salvare calmă. Aceeași aplicație meteo arată că în ziua de 13 aprilie, atunci când nava-amiral ar fi fost avariată, vremea a fost mai rea decât pe 14 aprilie – viteza vântului în largul coastelor Ucrainei nu a depășit 15 m/s, iar în apropierea Insulei Șerpilor viteza vântului a fost de 10-11 m/s, cu rafale de până la 15 m/s și o înălțime a valurilor de 1 m.
În concluzie, BBC spune că vremea a putut fi într-adevăr dificilă, însă este greu de spus dacă a fost vorba de o furtună în adevăratul sens al cuvântului.