Victorie uriaşă pentru Vladimir Putin! Record pentru liderul de la Kremlin. Se întâmplă acum în Rusia

Sursă: Dreamstime

Campania din Ucraina nu a decurc până acum aşa cum şi-a propus Vladimir Putin la început, însă liderul de la Kremlin se bucură în continuare de susţinerea ruşilor, care nu par să ştie realităţile războiului, cota de popularitate a preşedintelui crescând la cote nemaiîntâlnite. Ce plănuieşte Putin în continuare şi care sunt riscurile pentru preşedintele rus, potrivit Folha Online (Brazilia)?

Vladimir Putin nu a reușit să cucerească Kievul, iar Rusia este supusă sancțiunilor draconice instituite de Occident, care vor duce economia într-o recesiune severă.

Un neavizat ar putea fi surprins de faptul că, în ciuda consecințelor invaziei infame a Ucrainei, autocratul rus își păstrează un puternic sprijin intern și inițiativă în cadrul conflictului.

Noua dispunere tactică este un semn rău pentru Ucraina

Pe frontul militar, Putin a eșuat în aparenta sa dorință de a câștiga războiul cu o simplă demonstrație de forță. Atacul cu mai multe axe divergente s-a dovedit a fi o eroare, dată fiind dispersarea eforturilor, scrie Folha Online.

Rusia, însă, a reușit să stabilească un coridor care leagă zonele de limbă rusă din est, Donbasul, de Crimeea, pe care regimul a anexat-o în 2014.

Astfel, sunt create condițiile pentru o altă fază a războiului, concentrată pe regiunea Donbasului și cu întăririle venite din apropierea Kievului și din unele puncte din Rusia. Pentru a le conduce, un general cunoscut pentru brutalitatea din războiul civil din Siria.

Noua dispunere tactică, care favorizează manevrele și sprijinul aerian, iar nu lupta urbană de până acum, este un semn rău pentru Ucraina. Rămâne de văzut ce va face Putin dacă va reuși să zdrobească forțele adverse: va forța terminarea conflictului sau va merge mai departe.

A crescut popularitatea lui Putin în rândul ruşilor!

Pe plan intern, situația președintelui este mai confortabilă. Un sondaj realizat de institutul Levada arată că popularitatea sa a crescut de la 71%, la un record de 83%.

Deși economia resimte impactul sancțiunilor, țara a rezistat, în principal, prin menținerea unei mari părți din exporturile sale de energie, inclusiv către Europa, care o biciuiește.

În prima lună de război, pentru fiecare 1 euro de ajutor acordat de continent Kievului, 35 de euro erau plătiți companiilor rusești, potrivit Comisiei Europene.

Rubla, chiar și prin manevre precum cerința utilizării sale în tranzacțiile externe, a revenit la nivelul antebelic. Există inflație, dar nimic exploziv ca la unii vecini.

Scaunul lui Vladimir Putin se va clătina serios dacă operaţiunea din Donbas eşuează

Marți (12 aprilie), Putin a clamat din nou o victorie care nu există. Poziția sa va fi precară dacă efortul din Donbas eșuează, ceea ce prevestește o radicalizare periculoasă pentru întreaga lume, începând cu societatea rusă.

Presiunea sancțiunilor, ocolită acum, poate deveni insuportabilă și îl poate obliga să negocieze, ceea ce va face doar dacă va avea vreun atu militar.

Sau se va dubla pariul pus pe conflictul cu Occidentul, care amenință să se înrăutățească.