Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a arătat, în cadrul întâlnirii de azi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), că o mare parte a angajamentelor asumate de minister au fost respectate şi că nerealizările sunt generate de blocajul financiar în care se află unele companii. „O mare parte a angajamentelor asumate de Ministerul Economiei au fost respectate, excepţiile fiind generate de situaţiile de blocaj financiar. De exemplu, companii profitabile, cum este
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a arătat, în cadrul întâlnirii de azi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), că o mare parte a angajamentelor asumate de minister au fost respectate şi că nerealizările sunt generate de blocajul financiar în care se află unele companii.
„O mare parte a angajamentelor asumate de Ministerul Economiei au fost respectate, excepţiile fiind generate de situaţiile de blocaj financiar. De exemplu, companii profitabile, cum este Electrica, nu-şi pot derula programele investiţionale pe anul în curs din cauza datoriilor CFR. În vederea continuării programelor de investiţii, au fost reluate discuţiile cu marile companii străine – ENEL, EON, CEZ, GDF, RWE, Verbund, Vattenfall – pentru valorificarea potenţialului energetic al României prin investiţii private”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Videanu s-a întâlnit azi cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional la Bucureşti, condusă de Jeffrey Franks, căreia i-a prezentat activitatea Ministerului Economiei şi strategia în domeniul industrial şi energetic.
FMI: „Atenţie la cheltuieli”
Ministrul Economiei a mai spus reprezentanţilor FMI că pentru monitorizarea cheltuirii banilor în companiile naţionale, în vederea creşterii volumului investiţiilor în 2010, a cerut societăţilor să prezinte bugetele pe anul viitor încă din luna septembrie a acestui an.
„Oficialii FMI şi-au exprimat disponibilitatea de a acorda Guvernului român sprijin în procesul de controlare a cheltuielilor şi operare a investiţiilor, menţinând recomandările referitore la monitorizarea cheltuielilor guvernamentale, astfel încât să existe mai multă disponibilitate pentru investiţii”, se menţionează în comunicat.
O delegaţie a FMI se află la Bucureşti, pentru prima evaluare a acordului stand-by cu România, în valoare de 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD va totaliza 19,95 miliarde euro.
SURSA: Mediafax