Ministrul Economiei Adriean Videanu a apreciat discuţiile de joi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale ca fiind foarte bune şi deschise.
Discuţiile s-au concentrat pe stadiul realizării angajamentelor din acordul de împrumut şi au vizat bugetul de venituri şi cheltuieli al agenţilor economici din portofoliu, realizarea ţintelor de reducere a pierderilor şi arieratelor, reluarea şi continuarea procesului de privatizare, vânzarea disponibilului de emisii de CO2, ca sursă potenţială de venituri şi investiţii.
Videanu a precizat că, în şedinţa de Guvern de miercuri, au fost aprobate bugetele rectificate ale companiilor din subordinea ministerului, ce prevăd reducerea cu 20 la sută a cheltuielilor cu bunuri şi servicii.
În ceea ce priveşte diminuarea pierderilor şi arieratelor, Videanu a menţionat că toate cele trei companii monitorizate din subordinea MECMA s-au încadrat în aceste ţinte.
Ministrul Economiei a mai afirmat, referitor la reluarea privatizărilor, că, pe lângă intenţia de a vinde participaţiile minoritare pe bursă, “care este cel mai transparent instrument de privatizare”, vor fi privatizate şi alte companii, precum Avioane Craiova, IOR, Cuprumin, Moldomin etc.
Liberalizarea preţului gazelor naturale a fost un alt subiect abordat joi în cadrul discuţiilor ministrului Economiei cu reprezentanţii misiunii FMI, CE şi BM. “Am discutat şi problema liberalizării preţului gazelor şi am prezentat disponibilitatea de a găsi momentul optim în calendar”, a precizat Videanu, subliniind că deschiderea conductei Szeged-Arad creează premisele pentru această liberalizare.
Ministrul Economiei a menţionat că, în prezent, la nivelul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, se fac evaluări asupra impactului şi, pe baza studiilor, vor fi făcute propunerile, ce vor fi agreate cu toţi actorii de pe piaţă.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks, se află la Bucureşti, în perioada 26 iulie – 4 august, pentru a încheia cea de-a cincea evaluare a îndeplinirii de către România a Acordului Stand-By, semnat în mai 2009.
Misiunea FMI va avea trei obiective principale, şi anume analizarea rectificării bugetului pe 2010, discutarea bugetului pe 2011 şi trecerea în revistă a politicilor fiscale şi monetare.
Programul de asistenţă financiară a României, în valoare totală de peste 20 de miliarde de euro, este susţinut de FMI (13,6 miliarde euro), Comisia Europeană (5 miliarde euro), Banca Mondială (un miliard euro) şi alţi finanţatori internaţionali.
Până în prezent, România a primit aproape 10,7 miliarde euro de la FMI, 2,5 miliarde euro de la UE şi 300 milioane euro de la Banca Mondială.