Fondul Proprietatea se va lista, în cel mai scurt timp, pe Bursa de Valori Bucureşti, în prezent fiind în pregătire procesul de listare, a declarat, miercuri seara, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), Adriean Videanu."Suntem în procesul de pregătire a preluării managementului de către Franklin Templeton pentru listarea Fondului Proprietatea la BVB. Cred că această listare va fi de bun augur pentru ceea ce înseamnă piaţa de capital din România", a spus
Fondul Proprietatea se va lista, în cel mai scurt timp, pe Bursa de Valori Bucureşti, în prezent fiind în pregătire procesul de listare, a declarat, miercuri seara, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), Adriean Videanu.
„Suntem în procesul de pregătire a preluării managementului de către Franklin Templeton pentru listarea Fondului Proprietatea la BVB. Cred că această listare va fi de bun augur pentru ceea ce înseamnă piaţa de capital din România”, a spus Videanu.
Acesta a precizat că în urma unei analize efectuate în celelalte 26 de state membre ale UE pe măsurile luate pentru combaterea crizei, cea mai bună soluţie, respectiv stimularea pieţei de capital, a fost luată de Polonia.
„În ciuda opiniilor tuturor specialiştilor europeni că nu este momentul optim pentru privatizare, respectiv pentru vinderea unor participaţii la companiile de stat în perioade de criză, Polonia a scos anumite participaţii la privatizare, la cele mai importante cinci companii naţionale, ceea ce stârnit interesul fondurilor de investiţii de portofoliu. Acest lucru a determinat o dezvoltare a pieţei de capital în Polonia, în care în momentul de faţă sunt zilnic aproape cinci IPO – emisiuni de obligaţiuni din partea sectorului privat – iar economia poloneză se finanţează atât prin sistemul bancar cât şi de pe piaţa de capital”, a explicat ministrul Economiei.
Videanu a adăugat că MECMA face exact acest lucru, pregătind în această perioadă companiile majoritare de stat pentru scoaterea la privatizare a unor participaţii minoritare.
„Pregătim companiile de stat unde avem deţineri majoritare pentru privatizarea unor participaţii minoritare, cum ar fi Transelectrica şi Transgaz, în ideea de a stimula piaţa de capital din România. Imediat după ce am lansat acest anunţ am avut întâlniri cu Goldman Sachs, grupul Merrill Lynch şi cu alte mari fonduri de investiţii în aceste domenii. Consider că piaţa de capital va fi unul dintre cele mai importante motoare de relansare a economiei româneşti”, a spus şeful de la Economie.
Creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, în decembrie 2005.
Acţionarul majoritar al Fondului este Ministerul Finanţelor, cu 53,8 la sută din acţiuni, patru fonduri străine de investiţii au o participaţie fiecare de peste 1 la sută, ajungând să controleze împreună 7,2 la sută din fond, restul fiind deţinut de alte persoane juridice şi fizice.
Listarea FP la Bursă este vehiculată de ani de zile şi a devenit un fel de ‘Fata Morgana’ pentru actorii pieţei de capital autohtone.
SURSA: Agerpres