Videanu la Economie, Pogea la Finanţe

Adrian Videanu a fost desemnat de catre PD-L drept cel care va fi Ministrul Economiei, in urma sedintei de astazi a Biroului Permanent al Partidului. La Ministerul Finanţelor a fost propus Gheorghe Pogea, in timp ce la Transporturi a fost propus Radu Berceanu. Blaga  a fost desemnat sa conduca Ministerul Dezvoltarii Regionale, iar la Turism Elena Udrea. Lista completa a cabinetului va trebui prezentata in cursul zilei de maine. Adriean Videanu, în vârstă de 46 de ani, s-a afirmat pri

Adrian Videanu a fost desemnat de catre PD-L drept cel care va fi Ministrul Economiei, in urma sedintei de astazi a Biroului Permanent al Partidului.

La Ministerul Finanţelor a fost propus Gheorghe Pogea, in timp ce la Transporturi a fost propus Radu Berceanu. Blaga  a fost desemnat sa conduca Ministerul Dezvoltarii Regionale, iar la Turism Elena Udrea.

Lista completa a cabinetului va trebui prezentata in cursul zilei de maine.

Adriean Videanu, în vârstă de 46 de ani, s-a afirmat prin succesul sau în afaceri. În domeniul exploatării de marmură, este unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din lume; afacerea sa, MARMOSIM, a făcut subiectul a numeroase controverse în presă.

Din 2005 a deţinut funcţia de Preşedinte Executiv al Partidului Democrat, iar după fuziunea cu PDL a devenit prim-vicepreşedinte al PDL.
 
Videanu s-a afirmat relativ rapid în politică. Ca purtător de cuvânt oficial al partidului, a valorificat această poziţie doar marginal şi în afara oricărui plan sistematic, ceea ce a influenţat imaginea partidului. După câştigarea alegerilor din 2004 a fost desemnat vicepremier, în baza competenţei economice pe care şi-a arogat-o în campania electorala (când, alături de Varujan Vosganian, a fost promovat ca autor al programului economic al Alianţei). Perioada în care a fost vicepremier a rămas marcată doar de refuzul FMI de a semna un acord stand-by cu România, succesul mandatului lui Videanu fiind perceput ca unul redus. În 2005, în circumstanţele create de retragerea lui Băsescu, a devenit candidat al Alianţei şi apoi Primar al Bucureştiului. În primul an de la investire, Adriean Videanu nu a înregistrat realizări deosebite la Primăria Bucureştiului. Spre finalul anului 2005 şi-a anunţat şi primele sale proiecte concrete: finalizarea canalului Dunăre-Bucureşti, prelungirea pasajului Basarab (spre Grozăveşti), proiectul metropolitan, refacerea stadionului Lia Manoliu şi ideea zonei Esplanada (din centrul Capitalei).

Gheorghe Pogea, în vârstă de 53 de ani, a mai fost ministru de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniul economic (cu rang de vicepremier) în Guvernul Tăriceanu (2005-2006).

El l-a înlocuit în cadrul Executivului pe Gheorghe Seculici, a cărui activitate a fost considerată ca nesatisfăcătoare. La 12 iunie 2006, Gheorghe Pogea a fost retras din guvern de către Partidul Democrat, care a vrut să forţeze desfiinţarea funcţiei de ministru de stat (erau trei miniştri de stat în guvern la acea dată din partea a trei partide din coaliţia guvernamentală).

El a revenit la activitatea din cadrul sectorului privat, ca administrator al firmei Titan Mar a primarului municipiului Bucureşti, Adriean Videanu, unde a fost director general din 2001, până să ajungă demnitar. În paralel, în decembrie 2006, a fost numit membru în Cconsiliul de Administraţie al CEC.

El este membru al Partidului Democrat (PD) din anul 2000, fiind ales în anul 2001 preşedinte al Organizaţiei Judeţene Hunedoara a PD. În anul 2004 a fost ales în funcţia de consilier judeţean din partea PD, preşedinte al Comisiei de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanţe, agricultură, administrarea domeniului public şi privat din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara. În intervalul 2000-2005 perioadă în care a deţinut funcţia de preşedinte al BPJ al PD – filiala Hunedoara, Partidul Democrat a obţinut în plan local cele mai bune rezultate din intervalul 1992-2004. Pogea a fost coautor al Programului de Guvernare al Alianţei D.A. PNL–PD.

 Secretar general al democraţilor, până ca acest partid să fuzioneze cu PLD, Vasile Blaga este negociatorul forte al partidului şi are ultimul cuvânt în luarea deciziilor. Cel puţin aşa s-a întâmplat până zilele acestea, când s-a dovedit că Blaga nu mai are suportul partidului. El nu a mai obţinut portofoliul de la Interne, numele lui fiind vehiculat pentru Ministerul Dezvoltării.

Este în politică din 1990, iar vizibilitatea şi influenţa liderului democrat au crescut considerabil începând cu 2001 datorită relaţiei privilegiate cu Traian Băsescu, pe care l-a ajutat să-l înlăture pe Petre Roman de la conducerea Partidului Democrat.

După câştigarea alegerilor din 2004, Băsescu l-a adus pe Blaga la Cotroceni pe postul de şef al Administraţiei Prezidenţiale, însă în scurt timp a acceptat să plece pentru a deveni ministru al Administraţiei, dar şi omul de încredere al preşedintelui în guvernul Tăriceanu.

Vasile Blaga este un personaj abil, cu mari calităţi de organizator, dar cu slabe înclinaţii retorice, motiv pentru care apariţiile sale publice sunt puţine. Este un politician de birou ce se bazează foarte mult pe capacitatea sa de muncă şi mai puţin pe ieşirile în public, ceea ce i-a dăunat la alegerile pentru Primăria Capitalei, pe care le-a pierdut în faţa lui Sorin Oprescu.

Pe acest fond a reuşit să impulsioneze, în ultimele luni ale anului 2005, reforma poliţiei şi a girat, de asemenea, construirea pachetului de legi privind reforma în administraţie.

„Blonda de la Primărie” devenită „blonda de la Cotroceni”, aşa cum a fost poreclită în presă, şi-a început traseul politic aderând la doctrina liberală şi susţinând, în acelaşi timp ideile lui Traian Băsescu, fie el primar sau preşedinte.

Elena Udrea a fost primul membru al Alianţei D.A PNL-PD care a încălcat protocolul încheiat între cele două formaţiuni politice, trecând de la liberali la democraţi.  Intrarea în rândul democraţilor a fost destul de inspirată din moment ce la niciun an de activitate în interiorul partidului, acesteia i s-a oferit funcţia de secretar executiv pe probleme internaţionale.

Elena Udrea a captat atenţia opiniei publice când a declanşat scandalul „Bileţelul”. Din pricina „Elenei din Troia”, între Preşedinţie şi Guvern s-a declanşat un război de uzură.

După alegerile locale ea a fost implicată într-un alt scandal, de data aceasta la nivelul filialei PD-L Constanţa, unde a fost trimisă să reorganizeze organizaţia dizolvată în urma rezultatelor slabe. Însă, cei de la Constanţa au respins din start prezenţa ei acolo, fapt care a determinat o serie de demisii. Pe scurt, ea a fost numită „o doamnă paraşutată de la Bucureşti”, care nu a a făcut nimic în campania electorală.

Elena Udrea a fost un subiect generos şi în campania electorală pentru Parlament când a încercat să demostreze că nu este doar „blonda de la Cotroceni”, ci o femeie cu foarte multe „abilităţi”. Ea a apărut la televizor croşetând, spălând podelele unei şcoli înainte de deschiderea anului şcolar, după care i-a ademenit pe electori cu sarmale şi cârnaţi de pleşcoi în Parcul Moghioroş.

Înainte de a intra în politică, în perioada 1997-2004, a practicat avocatura în cadrul propriului său cabinet deschis în Bucureşti.

Radu Berceanu a intrat în politică în 1989, ca preşedinte al CFSN şi CPUN (Dolj). A fost membru PD încă de la înfiinţare, preşedinte al Organizaţiei PD Dolj, secretar, vicepreşedinte executiv şi vicepreşedinte al Partidului Democrat.

În perioada 1998 – 2000 a fost ministrul Industriei şi Comertului, vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului, membru în Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului şi membru al Grupului Parlamentar al PD.

În iunie 2006, Radu Berceanu l-a înlocuit pe Gheorghe Dobre la conducerea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. În acelaşi an, Berceanu a fost cercetat penal de către Parchetul General cu privire la inadvertenţele din declaraţia sa de avere.

În iunie anul acesta, el a fost unul dintre perdanţii alegerilor locale. El a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, dar cel care a câştigat cursa a fost candidatul PSD, Ion Prioteasa.

Constantin Niţă, în vârstă de 55 de ani, este doctor în economie. Din anul 2000 este deputat al PSD.

Din 1997 este preşedintele organizaţiei PSD Braşov, iar în 2006 a devenit vicepreşedinte al Biroului Permanent Naţional al partidului. În 2004 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În perioada 2000 – 2003 a fost secretar al Camerei Deputaţilor, între 2003 şi 2004 a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Camerei. Din 2004 este vicepreşedinte al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informaţii Externe şi vicelider al Grupului Parlamentar PSD.


Pentru a afla structura întergului guvern citiţi pe site-ul evz.ro