Adriean Videanu, ministrul Economiei, a declarat într-o emisiune radiofonică la RFI că prioritatea României în domeniu energetic rămâne dezvoltarea proiectului Nabucco, dar că trebuie să fim deschişi şi pentru alte proiecte de acest fel. El nu a exclus astfel participarea României la South Stream, dar numai în condiţiile în care iniţiatorii proiectului vor dori acest lucru.

El a declarat că „prioritatea zero pentru România o reprezintă proiectul Nabucco şi vă dau şi argumentele. Proiectul Nabucco este cel care pentru garantarea securităţii energetice a României rezolvă cele două mari probleme şi anume diversificarea atât a rutelor, cât şi a surselor de aprovizionare, ceea ce va duce în mod implicit la asigurarea securităţii energetice”.

În opinia sa, acest lucru însă nu presupune eliminarea altor proiecte de acest tip. Ba chiar acest lucru ar consolida politica de securitate energetică. Până acum însă, România nu a prezentat un interes fundamental pentru iniţiatorii South Stream. „România nu a primit deocamdată niciun fel de invitaţie oficială de a participa la acest proiect. Este ca şi cum am spune că eu mă autoinvit la cineva acasă, să mă pun la masă”, apreciază el.

Trebuie menţionat aici faptul că diferenţa fundamentală între South Stream şi Nabucco este faptul că prin primul proiect, gazele vin tot de la ruşi, ca în prezent, doar cu diferenţa că se evită Ucraina. În proiectul Nabucco, gazul vine din Orientul Mijlociu, din ţări precum Egipt, Azerbaidjan şi Turkmenistan.