Românii vor avea posibilitatea să se informeze pe internet şi la o linie telefonică gratuită asupra preţurilor comparative ale produsele de bază la circa 1.400 de comercianţi din întreaga ţară.

Proiectul Observatorului Preţurilor se află în evaluarea autorităţilor, iar implementarea sa va costa foarte puţin, datele urmând a fi colectate de către inspectorii de specialitate ai Autorităţii Naţionale de Protecţia Consumatorilor şi corelate cu informaţiile colectate de alte instituţii publice, respectiv Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul Agriculturii, a precizat ministrul Economiei, Adriean Videanu.

“Nicio autoritate a statului nu va interveni în decizia unui comerciant sau unui cumpărător dacă ele respectă legea. Observatorul Preţurilor se doreşte a fi o măsură administrativă şi preventivă pentru corecta informare a cetăţeanului, pentru că în perioade de criză pot să apară speculaţii în piaţă”, a spus  Videanu.

Practic, pe un portal internet şi la o linie telefonică verde cetăţenii vor avea posibilitatea, pe baza datelor ANPC, să afle preţurile pentru o serie de produse. La început vor fi centralizate date despre preţurile produselor de bază, iar autorităţile au intenţia să includă ulterior şi tarifele serviciilor. Medicamentele nu vor intra în această bază de date.

Potrivit ministrului Economiei, obiectivele acestui proiect sunt crearea unei competiţii reale între lanţurile de magazine, între comercianţi, între producători şi importatori, informarea corectă a cetăţenilor asupra preţurilor şi evoluţiei preţurilor, precum şi identificarea practicilor neconcurenţiale.

Datele vor viza preţurile produselor în supermarketuri, hipermarketuri pieţe agroalimentare şi retaileri şi alţi retaileri, iar comercianţii vor avea libertatea de a afişa preţurile practicate pe protalul de internet al Observatorului Preţurilor.
Videanu a subliniat că implementarea acestui proiect presupune costuri minimale, nu vor fi alte angajări la ANPC şi că după implementarea unui proiect similar în Grecia preţurile medii au scăzut cu şapte procente.