Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a prezentat, în cadrul audierilor la Comisia de Servicii şi Industrii a Camerei Deputaţilor, planul său pentru restructurarea companiilor din sistemul energetic.

Ministrul Adriean Videanu vede necesară unificarea producătorilor de electricitate în două companii, ambele compuse din bucăţi ale Termoelectrica şi Hidroelectrica şi câte o societate producătoare de cărbuni. Particularitatea este că Nuclearelectrica este inclusă într-o singură companie. Niciuna dintre companii nu are, încă, un nume clar definit.

Prima companie va avea în componenţă următoarele:
termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova
hidrocentralele Vâlcea şi Slatina
reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă
SN Lignit Oltenia
jumătate din compania de distribuţie Electrica

A doua companie va fi compusă din:
termocentralele Deva, Paroşeni şi Iernut
ELCEN Bucureşti (cu unităţile Bucureşti, Mureş şi Constanţa)
hidrocentralele Porţile de Fier, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, Sibiu, Sebeş, Buzău şi Târgu Jiu
CN Huilă
jumătate din compania de distribuţie Electrica

Particularitatea celei de-a doua companii este că Romgaz va avea participaţie, deoarece va deţine termocentrala de la Iernut. Va intra în posesia acesteia în contul stingerii unor datorii ale Termoelectrica. Pe structura astfel alcătuită, fiecare dintre companii va avea atât capacitate de producţie, cât şi de distribuţie (prin jumătatea din Electrica).

Ambele societăţi vor avea materie primă pentru termocentrale, deoarece vor deţine controlul unor mine de cărbune. Fiecare va fi cu un picior şi în segmentul energiei regenerabile, prin hidrocentrale. Elementul care face diferenţa fundamentală este faptul că prima companie va absorbi integral Nuclearelectrica.

Elemente de piaţă concurenţială

Ministrul Videanu a mai declarat că ambele companii vor avea cote de piaţă relativ apropiate, de 48%, respectiv 44%. În timp, prima companie va deveni mai importantă, ca urmare a finalizării lucrărilor la unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă.

Videanu a adăugat că aceste două companii energetice naţionale vor avea costuri de producţie a energiei de 44-45 euro pe MW/oră, nivel inferior mediei actuale de 48 euro pe MW/oră.

În prezent, cel mai ieftin producător de energie din România este Hidroelectrica, ale cărei costuri de producţie se cifrează în jurul valorii de 26 de euro pe MW/oră. La polul opus se situează termocentrala de la Galaţi, cu costuri de producţie de 109 euro pe MW/oră.