Sistarea totala a livrarilor de gaze naturale din Rusia a determinat autoritatile de la Bucuresti sa ia masuri care sa previna deteriorarea situatiei alimentarii cu gaze.
Astfel, ministrul Economiei, Adrian Videanu a anuntat ca s-a luat deja decizia instituirii starii de urgenta in sistemul energetic.
„Am luat decizia de a instaura starea de urgenţă. Acest fapt ne da posibilitatea negocierii directe pentru achizitia de combustibili pentru siguranta aprovizionării. Prioritatea este reducerea in continuare a livrărilor de gaze catre CET-uri si inlocuirea cu combustibil alternativ”, a declarat Adrian Videanu.
UPDATE:
Mircea Vescan, presedintele Patronatului Gazelor din Romania este de parere ca Romania are suficiente resurse pentru a satisface consumul intern. “Inca se vorbeste de Romania ca un producator de gaze. Exista rezerve, iar temperaturile nu sunt foarte scazute. Deci, ar trebui sa nu ne facem griji, cel putin deocamdata. Totul e ca Ministerul Economiei si operatorii din sistem sa-si faca treaba”, a declarat ,pentru Capital.ro, Vescan.
Totodata, acesta a precizat ca isteria mediatica provoaca panica inutila. “Intre Rusia si Ucraina are loc un conflict comercial mai vechi si am convingerea ca, in curand, cele doua parti vor ajunge la un acord. Trebuie sa ne pastram calmul”, a adaugat acesta.
Analistul economic Ilie Serbanescu spune ca Romania este avantajata ca mai are si productie interna, care poate fi folosita pentru a compensa, o perioada, lipsa importurilor. “Totul depinde de cat de mult va dura acest conflict. Daca e vorba de cateva zile, nu vor fi probleme. Daca, insa, vorbim de o perioada mai lunga, pot aparea probleme severe. Poate fi o chestiune de zile sau de saptamani. Si asta pentru ca Rusia e intr-o situatie complicata din cauza prabusirii pretului la petrol si nu isi permite sa piarda si la gaze”, a spus analistul.
Presedintele Asociatiei “Societatea Inginerilor de Petrol si Gaze”, Gheorghe Buliga, spune ca, in conditii meteorologice favorabile, productia interna ar putea satisface necesarul de consum. In schimb, daca vremea se raceste considerabil, ar putea aparea intreruperile de alimentare cu gaze.
Totodata, in situatia in care conflictul dintre Rusia si Ucraina persista, vor exista complicatii legate de transportul si de costurile mai ridicate ale substituentilor, dar si de modificarile tehnice necesare in fluxurile producatorilor de energie termica si electrica.