Una dintre soluţiile relansării economiei este limitarea cheltuielilor publice inutile, precum subvenţiile în minerit şi agricultură, care nu produc efecte în economie şi a căror alocare trebuie regândită, a declarat pentru Mediafax ministrul Economiei, Adriean Videanu.

„Cred că ar trebui să găsim soluţii în altă parte, cred că ar trebui să limităm cheltuielile publice inutile, precum subvenţiile de tot genul care se dau absolut fără nici un fel de eficenţă. Cred că ar trebui analizată foarte atent această zonă a subvenţiilor. OK, le dăm, dar să vedem şi care este efectul acordării lor. Toare aceste ajutoare trebuie restructurate, România nu şi le mai poate permite”, a afirmat Videanu.

El a adăugat că România nu îşi mai poate permite să acorde subvenţii pentru a întreţine pierderile unor companii sau nemunca.

„Va trebui să analizăm, inclusiv în minerit, care este eficienţa subvenţiilor. Această criză trebuie să aducă România la momentul adevărului, este un moment în care nu ne mai putem permite să utilizăm anumite resurse absolut ineficient, aşa cum s-a întâmplat. Situaţia de astăzi este rezultatul a ceea ce s-a întâmplat în 2007 şi 2008. Niciodată un fenomen economic nu se rostogoleşte mai de vreme de şase luni – un an. Dacă dau subvenţii numai pentru a întreţine pierderile şi nemunca în sectorul minier, renunţ la ele şi am terminat socoteala, găsesc alte soluţii. Este o responsabilitate comună”, a adăugat Videanu.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban declara în luna februarie că mineritul nu va mai fi subvenţionat din 2011, iar soluţiile pe care autorităţile le au, după discuţiile cu Fondul Monetar Internţaional, sunt fie privatizarea companiilor minere, fie închiderea acestora. Cele mai mari companii miniere din România sunt Compania Naţională a Huilei şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

SURSA: Mediafax