Ministrul desemnat al Economiei şi Comerţului, Adriean Videanu, a declarat, joi, la audierile din Comisiile de specialitate de la Parlament, că este nevoie de un program naţional de liberalizare a preţului la gaze. "Avem securitatea din punctul de vedere al resurselor, asigurată, pentru această perioadă a iernii. Există o directivă europeană, notificare pe infrigementul privind liberalizarea preţului la gaze şi vreau să vă spun deschis şi sincer că ar trebui să facem un progr
Ministrul desemnat al Economiei şi Comerţului, Adriean Videanu, a declarat, joi, la audierile din Comisiile de specialitate de la Parlament, că este nevoie de un program naţional de liberalizare a preţului la gaze.
„Avem securitatea din punctul de vedere al resurselor, asigurată, pentru această perioadă a iernii. Există o directivă europeană, notificare pe infrigementul privind liberalizarea preţului la gaze şi vreau să vă spun deschis şi sincer că ar trebui să facem un program, la nivel naţional, de liberalizare a preţului la gaze”, a spus Videanu.
Ministrul Economiei a arătat că în momentul de faţă, Ministerul Economiei discută şi cuprincipalii producători de gaze din România, Romgaz şi Petrom, pentru stabilirea unui calendar al liberalizării preţului la gaze.
Videanu a precizat că OMV şi Romgaz s-au asociat în vederea participării, şi probabil vor lua şi compania Exon alături, în ceea ce înseamnă valorificarea gazelor din platoul continental al Mării Negre de către cele două companii naţionale nou create.
Resursele energetice trebuie valorificate
Despre înfiinţarea celor două companii naţionale, Videanu a spus că obiectivul principal este valorificarea resurselor energetice de bază ale României în condiţiile unei crize energetice anunţate pe termen lung .
„Evaluarea a fost făcută împreună cu colegii de coaliţie de la acel moment sau cu specialiştii, nu aş vrea să credeţi că este un proiect al ministrului Videanu. Nu mi-am dorit acest lucru. Sper ca înfiinţarea acestor companii să rezolve înclusiv problemele de finanţare”, a mai spus ministrul.
El a dat ca exemplu faptul că în şase ani, Nuclearelectrica va avea nevoie de un miliard de euro pentru reabilitatea Grupului 1, finanţare pe care nu şi-o va putea sigura singură.
Videanu a fost avizat negativ, joi, pentru portofoliul Economiei, de către Comisiile pentru Economie, Industrii şi Servicii reunite de la Parlament, primind 36 de voturi „împotrivă” şi 29 de voturi „pentru”.
SURSA: Mediafax