Ministrul PD-L al Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că Romgaz şi gigantul rus Gazprom vor forma în ţara noastră o companie mixtă. Potrivit ministrului, scopul oficial al societăţii ar fi construcţia unor depozite de gaz precum şi al unor termocentrale.

Videanu a precizat că pătrunderea Gazprom în sistemul energetic românesc a fost discutată de către el în vizita pe care a făcut-o săptămâna trecută la Moscova: „În urma discuţiilor de la Moscova am stabilit ca oportunităţile pe care le vom identifica să constituie suportul unui memorandum pe care să-l semnăm cu Rusia. Parteneriatul Gazprom-Romgaz are un prim element concret realizarea unei firme mixte pentru construcţia unor depozite de gaze şi perspectiva producţiei de electricitate”.

Potrivit comunicatelor oficiale, pe 21 mai, Videanu a discutat cu reprezentanţii Gazprom despre realizarea unui depozit de gaze la Roman-Mărgineni, „oportunităţi de colaborare” pentru construirea unor centrale electrice pe gaze. De asemenea, ruşii i-au cerut ministrului ca România să acorde suportul tehnic pentru activităţile de foraj în Marea Neagră în vederea construirii conductei South Stream, iar Adriean Videanu a fost de acord, fără alte negocieri.

Întâlnirile lui Videanu cu ruşii nu se termină aici, el a mai fost prezent azi la un forum economic româno-rus, unde a declarat că dezvoltarea relaţiilor economice cu Rusia reprezintă o prioritate pentru România, iar România este în această zonă a Europei un factor de stabilitate energetică. El şi-a argumentat demonstraţia susţinând că România a făcut faţă onorabil crizei gazelor din ianuarie.

În opinia sa, România ar putea deveni un „furnizor de stabilitate energetică în regiune”.  În mod concret, România ar putea să devină un exportator de energie, pe care se pot încasa bani, fie că aceasta ar fi sub formă de gaz metan sau electricitate. Dar nu trebuie uitat faptul că, totuşi, noi importăm destul gaz din Rusia, producţia internă nefiind suficientă pentru alimentarea României în parametrii normali.

Şi în alte domenii
După domeniul gazelor, Videanu a invitat Rusia să intre şi pe segmentul energiei regenerabile: „România are un mare potenţial pe zona energiilor regenerabile, fie că vorbim de energia hidroelectrică. În perioada următoare vom demara investiţii în hidrocentrale, cu investitori din UE şi Rusia”.

În plus, el a mai menţionat că „pe lângă energie, România are potenţial încă insuficient dezvoltat în agricultură, industria chimică şi siderurgie. Sper ca România poate să reprezinte un cap de pod al relaţiilor UE-Rusia”.