Posibilitatile de investitie in Romania sunt variate, insa cele de profit sunt limitate, ba chiar inexistente, sunt de parere analisti economici.
Dragos Cabat, managing partner la Financial View Consulting considera ca, in anul 2009, se vor inregistra pierderi pe toate canalele de investitii, in frunte cu bursa. Depozitele bancare si fondurile de investitii vor avea si ele rezultate negative. „Cea mai mare posibilitate de pierdere a investitiei in 2009 o va avea piata imobiliara”, a explicat acesta.
Ce castig daca investesc in banca? Mai nimic, abia acopar inflatia. Calculul este simplu – presupunand ca am o dobanda de 9%, iar inflatia este 6%, din start am castigat, in loc de 9%, doar 3%, plus ca trebuie sa platesc si impozit. In general, bancile nu percep comisioane si taxe pentru administrarea depozitelor, insa banii trebuie retrasi din cont la termen. In cazul in care nu scot banii in ziua de maturitate a contractului, trebuie sa platesc o taxa de retragere. Daca banii se extrag inainte de termen, nu primesc niciun fel de dobanda, ci doar cat am depus – depozitul meu se transforma intr-un cont curent.
Nu este o varianta sa tin banii nici acasa, pentru ca pierd din cauza inflatiei, iar puterea de cumparare se reduce.
Dragos Cabat estimeaza pentru anul 2009 o dobanda medie la depozitele bancare de 8,5% (inflatie +1,5%).
Si pe bursa se estimeaza pierderi. „In acest caz, in anul 2009, am toate sansele sa pierd, avand in vedere ca, in prezent, pretul actiunilor a scazut cu 90% fata de inceputul anului”, a estimat Cabat. De asemenea, in urmatoarele 5-6 luni nici investitiile in imobiliare nu vor fi profitabile, in contextul in care preturile la case sunt in scadere, dobanzile la credite destul de mari, iar normele BNR limiteaza foarte mult creditarea.
Dragos Pislaru, director general la GEA Strategy&Consulting, ne spune care sunt variantele de investitie a sumei de 20.000 de lei, dar si care sunt pierderile inregistrate.
Pe de alta parte, oamenii de la conducerea fondurilor de investitii, dar si brokerii sunt optimisti.
„Estimam ca investitia in fonduri monetare poate aduce investitorilor randamente superioare dobanzilor oferite de catre banci la conturile de economii, in conditii similare de lichiditate si cu siguranta superioara”, a explicat Catalin Iancu, presedinte director-general al OTP Asset Management. Potrivit acestuia, din punct de vedere statistic, plasamentele in actiuni si in fondurile de actiuni aduc pe termen mediu si lung cele mai mari castiguri, dar trebuie luat in considerare faptul ca acestea sunt si cele mai volatile.
„In opinia mea, in aceste situatii de volatilitate interna si externa, tinand cont de un orizont investitional de peste un an de zile, recomandam un portofoliu conservator care sa cuprinda 60% fonduri de investitii cu orizont investitional in instrumente cu venit fix (titluri de stat, obligatiuni municipale, obligatiuni corporative , depozite bancare) si 40% in fonduri de investitii cu expunere pe actiuni”, a explicat directorul de vanzari al BCR Asset Management SA, Mihnea Barbulescu.
Silviu Enache, presedinte al KD Capital Management, estimeaza un potential de profit pe bursa in anul 2009 de peste 50%, dar nu exclude nici posibilitatea unei pierderi. „Pierderile potentiale pot ajunge la nivelul de -20%”, a spus el.
“In opinia mea o crestere a pietei de 30% in anul 2009 nu ar mira pe nimeni. Iar o orientare catre domenii cu potential ridicat de crestere poate oferi randamente de peste 50%”, a explicat Silviu Enache.
Investitiile pe bursa sunt si pentru persoanele dispuse la un grad scazut de risc. Astfel ca, acestea pot investi in instrumente mai putin riscante precum obligatiunile municipale sau titlurile de stat (instrumente care beneficiaza si de facilitati fiscale, impozitul pe dobanzile obtinute fiind zero).
Marius Vieru, directorul adjunct de la Directia Finantari si Investitii Financiare, Centrala CEC Bank, explica variantele de investitie ale unei sume de 20.000 de lei.