Andreea Vass, cercetator la Institutul de Economie Nationala si consilier in Parlamentul European a spus joi, intr-o conferinta pe tema „Fonduri Structurale in Romania” ca impactul crizei financiare va fi unul direct asupra beneficiarului de proiecte finantate cu fonduri europene.
Printre problemele de care se vor lovi beneficiarii acestor proiecte se afla cursul valutar si inflatia. Asigurarea capacitatii de cofinantare in conditiile unor costuri mai mari de finantare si majorarea dobanzilor la credite sunt alte riscuri ale beneficiarul unui astfel de fond.
Potrivit Andreei Vass, in proiectul de buget al Romaniei pentru 2009 este prevazut pentru prima oara un capitol special alocat creditelor bugetare. „Din bugetul public, respectiv cel local, se acorda banii dupa care UE ii deconteaza pentru proiectele finantate cu fonduri europene” , a explicat ea.
„Au mai fost crize financiare, dar statele membre nu au ratat niciodata plata contributiilor. In caz contrar, Comisia poate da in judecata Statele membre la Curtea Europeana de Justitie pentru nerespectarea angajamentelor asumate”, a mai spus Vass.
Contributia Romaniei la la bugetul Uniunii Europene va fi in 2009 de 5,47 miliarde lei, iar pentru anul 2012 se estimeaza o suma de 6 miliarde lei. Astfel ca, totalul contributiei Romaniei in PIB se situeaza undeva la 1% pentru 2009 si de 0,79% in 2012.