În regiunea Provence din Franța, unele dintre cele mai strălucite minți de pe planetă pregătesc scena pentru ceea ce este considerat cel mai mare și mai ambițios experiment științific din lume, relatează Euronews.
„Construim, probabil, cea mai complexă mașinărie proiectată vreodată”, a mărturisit Laban Coblentz. ”Vrem să demonstrăm fezabilitatea valorificării fuziunii nucleare – aceeași reacție care alimentează Soarele și stelele – la scară industrială”, explică el.
Pentru a face acest lucru, cea mai mare cameră de izolare magnetică din lume, sau tokamak, se află în construcție în sudul Franței, pentru a genera energie netă.
Acordul privind proiectul ITER a fost semnat oficial în 2006 de:
- SUA
- UE
- Rusia
- China
- India
- Coreea de Sud, la Palatul Elysée din Paris.
În prezent, mai mult de 30 de țări colaborează la efortul construirii dispozitivului experimental. El urmează:
- să cântărească 23.000 de tone
- să reziste la temperaturi de până la 150 de milioane de °C, odată finalizat.
„Într-un fel, acesta este ca un laborator național, un mare institut de cercetare. Este convergența laboratoarelor naționale din 35 de țări”, a declarat Coblentz, șeful de comunicații al ITER, pentru Euronews Next.
Cum funcționează fuziunea nucleară?
Fuziunea nucleară este procesul prin care două nuclee atomice ușoare fuzionează pentru a forma unul mai greu. Astfel, generează o eliberare masivă de energie.
În cazul Soarelui, atomii de hidrogen din nucleul său sunt topiți prin presiunea gravitațională.
Între timp, aici, pe Pământ, sunt explorate două metode principale pentru a genera fuziunea.
”De prima, poate ați auzit la National Ignition Facility din SUA”, a explicat Coblentz. „Luați o bucată foarte, foarte mică, de dimensiunea unei boabe de piper, din două forme de hidrogen: deuteriu și tritiu și trageți cu laserul în ele. Deci, faceți același lucru. De asemenea, zdrobiți presurizarea și adăugați căldură și obțineți o explozie de energie, E = mc². O mică cantitate de materie este convertită în energie”, adaugă Coblentz.
Proiectul ITER este axat pe fuziunea cu izolare magnetică
Proiectul ITER este axat pe cea de-a doua modalitate posibilă: fuziunea cu izolare magnetică.
”În acest caz, avem o cameră foarte mare, 800 m³, și punem o cantitate foarte mică de combustibil – 2 până la 3 g de combustibil, deuteriu și tritiu – și obținem până la 150 de milioane de grade prin diferite sisteme de încălzire ”, a spus Laban.
„Este temperatura la care viteza acestor particule este atât de mare încât, în loc să le respingă cu sarcina lor pozitivă, se combină și fuzionează. Atunci când fuzionează, eliberează o particulă alfa și eliberează un neutron”, adaugă el.
În tokamak, particulele încărcate sunt limitate de un câmp magnetic, cu excepția neutronilor foarte energici care scapă și lovesc peretele camerei, își transferă căldura și astfel încălzesc apa care curge în spatele peretelui.
Teoretic, energia ar fi valorificată de aburul rezultat care conduce o turbină.
Avantajele fuziunii
Centralele nucleare există încă din anii 1950, exploatând o reacție de fisiune, prin care atomul este divizat, într-un reactor, eliberând o cantitate masivă de energie în acest proces.
Fisiunea are avantajul clar de a fi o metodă consacrată și testată, acum existând peste 400 de reactoare nucleare de fisiune, în funcțiune, în întreaga lume.
Dezastrul de la centrala de la Cernobîl, din aprilie 1986, reamintește că aceste reactoare nucleare nu sunt niciodată lipsite de riscuri.
Mai mult, reactoarele de fisiune trebuie să se confrunte cu gestionarea în siguranță a unor cantități mari de deșeuri radioactive, de obicei îngropate adânc în subteran, în depozitele geologice.
ITER observă că o instalație de fuziune la o scară similară ar genera energie dintr-o cantitate mult mai mică de aporturi chimice.