În cadrul emisiunii „Subiecte Capitale” Daniel Botănoiu, președintele Asociației Fermierilor din România, și-a prezentat viziunea cu privire la actuala criză de pe piața internațională a cerealelor. Conform spuselor sale anul 2022 o să fie unul plin de provocări pentru fermieri.
Anul 2022 se anunță a fi unul mult mai puțin performant decât cel precedent în domeniul agriculturii. Daniel Botănoiu a fost cel mai longeviv secretar de stat din ministerul Agriculturii după revoluție și este în prezent președintele Asociației Fermierilor din România. El este de părere că anul 2022 va fi unul complicat pentru fermieri, mai ales în contextul crizei energetice, a inflației și a problemelor de pe piața cerealelor.
„E o situație extrem de dificilă, va fi un an dificil pentru fermierii din România. Schimbările climatice au adus decât secetă și rău în ultima perioadă, cu variații de temperaturi foarte mari de la noapte la zi, de la o săptămână la alta. Pe de altă parte, prețul inputurilor. La 8 lei litrul de motorină va fi foarte greu să faci agricultură. Nu mai discutăm de gaz, energie, prețul îngrășămintelor, va fi foarte greu”, prezintă situația Daniel Botănoiu.
Producția agricolă va fi sub nivelul 2021
Producția din acest an va fi influențată în mod direct de creșterea prețurilor de pe piața inputurilor alături de evoluțiile din sectorul energetic. În acest context, Botănoiu se așteaptă la o reducere a producției, mai ales în contextul unui an ce nu se anunță atât de favorabil din punct de vedere meteorologic.
„Cred că producția din acest an va fi mult mai mică decât cea din anul anterior. Indiferent de cât de mult ne-ar ajuta natura de aici înainte vom recupera foarte greu. Costurile inputurilor vor face să nu mai aplicăm tehnologiile care erau normale de aplicat în perioada următoare. Văd cantități de produse mult mai mici și un acces redus al consumatorilor la ele. La ora actuală producătorii de pasăre, ouă, porc, care caută cereale la prețul pieței, nu se pot apropia de stocurile marilor companii care vând cereale din România. Acesta este un risc major pe care îl avem: dispariția sectoarelor din zootehnie. Știți foarte bine, porcul este încercat de câțiva ani cu pesta porcină africană, pasărea cu creșterea energiei la gaze, ouăle cu energia și furajele și tot așa”, explică Botănoiu.
Urmează o criză alimentară?
Președintele Asociației Fermierilor din România este de părere că nu ar trebui să ne preocupe problema potențialei crize alimentare mai mult decât cum va gestiona statul român rezervele de cereale. El consideră că în baza resurselor pe care le avem în momentul de față înmagazinate, dar și a capacității de stocare, România le-ar consuma în aproximativ 1 lună și jumătate.
„Am produs 11 milioane de tone (anul trecut n.r.) și am exportat 6 milioane. Scădeți 4,2 milioane de tone din aceste 6 tone, rămânem cu 1,8 tone, cu tot ceea ce înseamnă sămânță. Dacă facem calculul la 4,3 milioane de tone, cu cel puțin 500.000 de tone semințe, eu vă spun că rezerva de stat nu o să ajungă decât o lună și jumătate. Nu este încurajatoare această perspectivă, cred că trebuie luate niște măsuri de criză. Răul de abia acum îi vedem fața. De ce nu am umblat la rezerva de stat ca statul să scoată pe piață materiile prime? România o să producă 10 milioane de tone sau 8 milioane de tone de grâu. Își permite consumatorul român să plătească 15 lei pe kilogramul de pâine? Când plătește gazul și energia 70% din salariu? Rezerva de stat vine tampon pentru situații de criză. Nu spun că trebuie să perturbe piața, că trebuie să fim autarhici, să ne întoarcem la un model de agricultură de nu știu când… există o criză astăzi. Consumatorul din România nu este cel din Germania sau Suedia. O să vedeți cum grâul din România o să plece în țările nordice deoarece ei o să aibă bani să-l cumpere”, explică expertul în agricultură.
Problema exporturilor din agricultură
El este de părere că în momentul de față Guvernul trebuie să fie preocupat de 2 mari măsuri: regândirea stocului de intervenție (adică a rezervelor naționale) și acordarea de credite fără dobândă pentru fermieri. „Anul ăsta nu o să fie unul de investiții. Cine face anul acesta investiții va avea un curaj teribil. Fermierii români se împrumută din ce în ce mai greu astăzi. Cum să reușești să irigi, să faci investiții în agricultură dacă nu ai resursele financiare la dispoziție? Sistemul bancar nu este atât de deschis cu agricultura. Măsuri urgente trebuie luate. Măcar 15-20% din energia verde care este produsă pe câmpurile din România să fie dată sectorului agro-alimentar la prețul la care este produsă ca să poată să treacă peste această perioadă de criză”, explică Botănoiu.
Exporturile din agricultură ale României merg către Uniunea Europeană și nordul Africii, fiind principalele piețe internaționale. „Acolo ducem oile, parte din grâu, porumb, orzul. Floarea soarelui se duce în toate statele europene. Din 3,3 milioane de tone noi consumăm cam 700.000 tone pentru producerea uleiului. În ultima perioadă exportăm toate materiile prime, ceea ce este foarte greșit. Exporți materie primă și imporți produse procesate cu valoare adăugată foarte mare”, atenționează președintele Asociației Fermierilor din România.