Carmen Dascălu a vorbit, în cadrul emisiunii online de business Capital Play, despre impactul creșterii masive a importurilor de îmbrăcăminte în retailul de modă clasic și online. ”Accesul consumatorului la plaftorme cu sute de mii de produse care sunt livrate gratuit forțează repoziționarea brandurilor românești cu producție internă”, punctează antreprenoarea.

Practic, ”o poziționare pe prețuri mici, stabilită cu trei ani în urmă,  acum nu se mai poate susține. Dacă acum trei ani puteam să vindem o rochie produsă în România cu 300 de lei și aveam o margine bună, acum ne orientăm spre manopera în China sau Turcia. România are în continuare forță de muncă bună, dar la un preț mai mare, ceea ce ne obligă să ne repoziționăm pe segmentul de mijloc, dacă vrem sa producem în continuare aici”, completează proprietara Roserry.ro.

Carmen Dascălu vorbește la Capital Play și despre:

>> tendința de scădere a coșului mediu de cumpărături pe online, pe rochii de cocktail, în ultimii trei ani, de la 400 lei la 220 lei. Aici au un cuvânt greu de spus și marile lanțuri de modă, care deschid în fiecare an un număr din ce în ce mai mare de magazine fizice;

>> scăderea interesului cosumatorului din targetul de mijloc pentru calitatea produsului. Acum contează mai mult designul. Marii retaileri au luat și segmetul de mijloc prin colaborările cu marii designeri internaționali;

În acest context, cum pot să reziste brandurile româneși pe piață? ”Soluția este o poziționare în segementul de mijloc și cât mai nișată. Lupta pentru preț este pierdută în competiția cu China”, subliniază Carmen Dascălu.

Absolventă de Management la ASE, Carmen Dascălu a făcut pasul spre antreprenoriat când avea 24 de ani. Anterior lucrase în marketing și vânzări. A început cu câteva mii de dolari și 700 de rochii aduse din China, pe care le-a distribuit în mai multe magazine de pe litoral.

În 2011 a deschis magazinul online carmencita.ro, unde vindea rochii aduse de la diverși furnizori, iar în 2014 a început să facă producție de rochii pentru toate categoriile de evenimente și a schimbat numele site-ului în roserry.ro. Pentru 2019, antreprenoarea se așteaptă la vânzări de jumătate de milion de euro, cu o marjă de profit de 30%.

În 2018, valoarea cumpărăturilor făcute în .ro a depășit pragul de 3,5 miliarde de euro, cu aproape 30% mai mult decât în 2017, potrivit unui raport GPeC. „Creșterea de aproape 30 de procente este una dintre cele mai mari din Europa pentru al doilea an consecutiv, fapt care demonstrează potențialul uriaș al pieței românești de e-commerce. Dacă facem o medie, românii au cheltuit pentru cumpărături online aproape 10 milioane de euro în fiecare zi din 2018, în creștere semnificativă față de 7,67 milioane de euro – media zilnică înregistrată în 2017“, detaliază Andrei Radu, fondator și CEO al GPeC.