Redresarea economiei, retragerea trupelor din Irak si implicarea SUA in tratate care sa protejeze forta de munca. Acestea sunt doar cateva dintre asteptarile pe care lumea le are de la primul presedinte de culoare al Statelor Unite ale Americii.

 

Analistul politic Bogdan Chirieac crede ca politica externa a noi administratii democrate ce se va instala la Casa Alba, in luna ianuarie, nu va fi la inceput mult diferita de cea a administratiei Bush. Si asta, pentru ca “politica externa a SUA este ca un imens portavion aflat in mars: este nevoie de mult timp pana cand o nava atat de mare va putea vira la stanga sau la dreapta. Traseul pe care-l va urma lumea pentru a iesi din criza financiara – traseu inca necunoscut – nu are legatura cu politica democrata sau republicana, cu Bush, McCain sau Obama, in schimb, alegerea noului presedinte are totusi un impact pozitiv. Daca americanul mijlociu nu si-a recapatat increderea in sistem, macar a capatat speranta ca totul fiind posibil lucrurile vor evolua in directia cea buna”.

 

Democratii, castigatorii alegerilor din SUA, au puncte tari si puncte slabe. Daca in ceea ce priveste siguranta nationala mai au multe de invatat, la capitolul economie stau foarte bine. Exemplul cel mai bun este mandatul lui Bill Clinton, în care SUA au inregistrat o crestere economică record. Acum insa, datele problemei sunt altele.

 

“O viata intreaga, americanul mijlociu este obisnuit sa fie un sclav multumit al bancii: casa, masina, colegiul copiilor, vacanta, totul e pe credit, primesti acum si platesti peste 40 de ani. Cand s-a prabusit banca, americanul mijlociu a pierdut busola. Pe acest fundal, un negru este ales presedinte al Statelor Unite. Ce dovada mai vie ar putea sa existe ca America este tara tuturor posibilitatilor, adica exact asa cum sustine insusi alesul Obama? Americanul mijlociu se va descurca fara banca, casa, slujba si masina fiindca America e tara tuturor posibilitatilor”, susţine Bogdan Chirieac.

 

Laurian Lungu, analist la Grupul de Economie Aplicata, este de parere ca Barack Obama va trebui, in primul rand, sa aduca economia americana inapoi pe linia de plutire. “Acum, politica va fi catre redresarea economiei SUA, cu tot ceea ce inseamna acest impact asupra lumii. Unul din ele va fi in domeniul comertului. Obama e in favoarea unor tratate comerciale care sa protejeze forta de munca, pentru un mediu mai verde. Probabil ca vom avea schimbari in ceea ce priveste introducerea de noi legi, de supraveghere a sistemului financiar pentru ca, prin esenta, Partidul Democrat este unul mai interventionist. Dar, pe ansamblu, il vad de Obama mai pozitiv, mai ponderat decat Bush in ceea ce priveste restul lumii”, spune Laurian Lungu.