Ministerul Muncii a luat în calcul mai multe scenarii, atât optimiste cât și pesimiste, cu privire la impactul războiului din Ucraina asupra economiei naționale. Secretarul de stat Cristian Vasilcoiu a explicat că la acest capitol, cel mai mare risc pentru România este de a ajunge într-o situație similară cu cea din lockdown, cu peste 1 milion de angajați aflați în șomaj tehnic. Sancțiunile internaționale asupra Rusiei și companiilor rusești au efecte directe și asupra economiei locale, punând la încercare lanțurile de aprovizionare ale business-urilor din România.

„Până la procesul de integrare (al refugiaților ucraineni n.r.) se întâmplă următorul fenomen: din cauza conflictului avem probleme pe lanțurile de aprovizionare la anumite companii care își luau materia primă din Ucraina, Belarus sau Rusia. Avem probleme și cu companiile cu acționariat rusesc în România care au conturile blocate din cauza embargoului internațional. Lucrăm deja cu colegi de la alte ministere, Economie și Finanțe, la o ordonanță și un pachet de măsuri. O să aplicăm din nou șomajul tehnic cu modelul care a fost în COVID cu mențiunea că are activitatea este restrânsă din cauza conflictului din Ucraina. Vrem să operaționalizăm acest șomaj tehnic”, explică secretarul de stat Vasilcoiu.

1 milion de șomeri în România?

El speră ca această ordonanță să poată intra în vigoare cât mai rapid pentru ca efectele sale să înceapă să fie aplicate pentru companiile care întâmpină deja probleme. Marii jucători de pe piața locală care au acționariat rus sau conturi în Rusia nu mai pot realiza plăți către furnizori sau distribuitori deoarece au conturile blocate. Dacă această situație continuă să persiste fără să fie luate măsuri cât mai imediate, am putea ajunge într-un scenariu similar cu cel din lockdown, unde peste 1 milion de angajați au ajuns în șomaj tehnic.

„Avem probleme și cu furnizorii companiilor cu acționariat rusesc. TMK sau ALRO aveau un întreg lanț de furnizori, companii românești, care se blochează din cauza faptului că nu se mai pot face plățile. Trebuie să avem grijă de cetățenii ucraineni și avem. Trebuie să fim foarte atenți și la nevoile companiilor din România și la angajații acestora care sunt români”, atenționează Vasilcoiu.

În cel mai pesimist scenariu luat în calcul de ministerul Muncii, efectele sancțiunilor internaționale ar putea genera sincope atât de mari încât activitatea comercială a mii de societăți să fie afectată. În acest context, impactul bugetar ar fi unul greu de estimat, mai ales într-un an în care deja suntem afectați de o multitudine de crize.

„În cel mai pesimist scenariu există riscul să ajungem la 25% din companii care să aibă probleme, cel puțin provizoriu. Există riscul ca 1 milion de oameni să ajungă în șomaj tehnic, dar nu imediat, nu definitiv, nu toți o dată. Există acest risc”, a declarat secretarul de stat în cadrul podcastului „Subiecte Capitale”.