Dragos Pislaru, directorul general al GEA Strategy&Consulting, considera ca, in Romania, fondurile structurale sunt destinate firmelor cu probleme, firmelor „mai amarate” si nu celor care performeaza. „Ceea ce se intampla este paradoxal: firmelor care au resurse le e mai usor sa angajeze consultanti, sa faca proiecte mai bune si astfel sa aspire la optiunea de bani, chiar daca ele n-ar avea nevoie de ei din punct de vedere al rentabilitatii”, a explicat Pislaru.
Dragos Pislaru, directorul general al GEA Strategy&Consulting, considera ca, in Romania, fondurile structurale sunt destinate firmelor cu probleme, firmelor „mai amarate” si nu celor care performeaza.
„Ceea ce se intampla este paradoxal: firmelor care au resurse le e mai usor sa angajeze consultanti, sa faca proiecte mai bune si astfel sa aspire la optiunea de bani, chiar daca ele n-ar avea nevoie de ei din punct de vedere al rentabilitatii”, a explicat Pislaru.
Potrivit acestuia, firmele mici se confrunta in procesul de absortie a fondurilor europene cu obstacolele cele mai mari. „700 firme strang documente, se evalueaza administrativ 700 aplicatii, raman in final 35 proiecte, reverificare teoretic necesara pentru a se semna contractul de finantare”, spune el.
Totodata, Pislaru considera ca una dintre problemele cu care se confrunta Romania pe acest segment este lipsa banilor. „Avem niste bani care sunt foarte putini, oricate zeci de mii de IMM-uri ar fi aplicat. Banii pentru anul acesta ar fi fost tot pentru 30 IMM –uri de un tip, si alte 30 de un alt tip”, a detaliat el.