”Noi trăim într-un mediu foarte ostil. E la modă să ataci industria tutunului, ca simbol al răului. Din cauza acestei ostilități e din ce în ce mai greu să discuți normal cu autoritățile, și ne-am lovit de acest lucru în negocierea transpunerii Directivei europene a tutunului. Deși era clar că sunt termene de transpunere, transpunerea a fost amânată voit. De ce? – ne explică Gilda Lazăr, în materialul video atașat.
Legea care transpune în România Directiva Europeană 40/2014 privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun stabileşte, printre altele, marirea avertismentelor de sănătate până la 65% din suprafaţa pachetului, cu pictograme poziţionate în partea superioară, standardizarea formei şi dimensiunii ambalajului, precum şi interzicerea diverselor ingrediente, cum ar fi mentolul.
Industria tutunului este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României, cu peste 3 miliarde de euro plătite anual sub formă de accize, taxe, contribuţii şi impozite.
Gilda Lazăr este cel mai cunoscut specialist în comunicare din România. De 22 de ani lucrează pentru producătorul de ţigarete japonez JTI International, unde a coordonat multe campanii inovative,fiind recunoscută și apreciată atât pentru comunicarea adresată clienților, cât și pentru cea adresată propriilor angajați. În prezent, Gilda Lazăr este director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.