(VIDEO) Hepatita misterioasă. Profesorul Vlad Brașoveanu: ”România are numai trei chirurgi care pot face transplant pediatric de ficat”

Profeorul Vlad Brasoveanu

Robert Turcescu, medicul Lucian Duță și profesorul Vlad Brașoveanu, – cel care a efectuat transplantul la fetița de cinci ani afectată de hepatita misterioasă -, au dezbătut azi, în podcastul EVZ Capital, o problemă majoră: hepatita de origine necunoscută care îi lovește pe copiii noștri.


Din nefericire, emisiunea a debutat cu o veste proastă: în România nu există un centru acreditat de transplant pentru copiii. Mai mult, medicii români care pot efectua un transplant hepatic pediatric sunt doar trei!

Încă un necaz pe capul nostru

Profesorul Brașoveanu a anunțat că încă nu există dovezi că această boală ar fi de origine virală, lucru care ar întări ideea că hepatita este ”boala mâinilor curate”. Cât despre acreditarea unui centru de transplant, profesorul a subliniat că, în cadrul acestui proces, cel mai important lucru este factorul uman pentru că transplantul de ficat este cea mai dificilă procedură chirurgicală în cadrul transplanturilor de organe.

”În afară de echipa chirurgicală, foarte importantă este și partea de anestezie-terapie intensivă”, a subliniat profesorul Brașoveanu. Practic, noi nu avem factorul uman pregătit exclusiv pentru transplant hepatic pediatric.

”Toate transplanturile pediatrice hepatice au fost făcute la centru Institutului Fundeni, condus de profesorul Irinel Popescu și au fost posibile pentru că avem o vastă experiență în transplantul de ficat. Primul transplant hepatic pediatric s-a făcut în 2000.(…) Țineți cont de faptul că, la copii, arta chirugicală trebuie să fie perfectă”, a subliniat Vlad Brașoveanu. Desigur, aici este vorba despre supraspecializări…

Cât de misterioasă este hepatita misterioasă

Robert Turcescu a ridicat și chestiunea laboratoarelor secrete aflate pe teritoriul Ucrainei și apariția acestei boli bizare.

”Mi-e greu să cred că este ceva elaborate de om”, a opinat profesorul Brașoveanu, iar Lucian Duță a amintit c în Marea Britanie studiile asupra hepatitei misterioase merg într-un ritm alert.  Tot Lucian Duță a amintit că micuții care au contactat această boală nu au fost vaccinați împotriva COVID – 19, lăsând să se înțeleagă că se studiază și legătura dintre coronavirus și noua afecțiune.

”Transplantul la ficat în cazul copiilor până în 10 ani, mai cu seamă la cei sub un an, e nevoie de o pregătire absolut special, mai ales în zona de anestezie- terapie intensivă”, a atras atenția profesorul Vlad Brașoveanu.

”În cazul fetiței operate sâmbătă, împărțirea ficatului s-a făcut ex-vivo, direct pe masa de operație. Lobul stâng (segmentul 2-3) a fost folosit la fetiță, care era și subnutrită, iar lobul drept a mers la un adult. Deci am avut două transplanturi, de fapt”, a precizat Brașoveanu.

De bun augur sperăm să fi fost și faptul că fetița a împlinit azi, 2 mai, cinci anișori…