Oamenii de ştiinţă din Finlanda au realizat în premieră un clip în format 3D cu modul în care se răspândeşte în realitatea noul coronavirus prin intermediul picăturilor de salivă în spaţiile închise. Potrivit celui mai recent bilanţ global, până acum 5,6 millioane de persoane au fost confirmate pozitiv cu SARS CoV 2, fiind înregistrate în total 352.235 de decese provocate de COVID-19.
Experţii de la Universităţile Aalto şi Helsinki, împreună cu specialiştii de la Centrul naţional de meteorologie din Finlanda şi de la Centrul de cercetare VTT Technical Research au analizat într-un amplu studiu modul în care se transmite de la om la om pe calea aerului noul coronavirus prin intermediul picăturilor de salivă, în special în spaţiile închise.
Cercetătorii atrag atenţia că, o dată cu relaxarea măsurilor restrictive în multe ţări de pe mapamond, există în continuare o serie de riscuri pentru populaţia lumii de a se infecta în continuare, în contextul pandemiei de COVID-19.
Picăturile de salivă persista în aer pentru o perioadă de peste 4 minute
După cum transmite Fox News, clipul video simulează în imagini 3D transmiterea picăturilor de salivă într-o încăpere. Acestea, având mărimi diferite, pot persista în aer pentru o perioadă de peste 4 minute.
Potrivit simulării realizare de oamenii de ştiinţă, picăturile de dimensiuni mai mari se prăbuşesc la pământ după câteva minute, în vreme ce acelea mai mici continuă să „plutească” în aer, ca particule de aerosoli. În plus, acestea pot călători în încăpere într-un interval care poarte varia de la câteva minute la câteva ore.
“Atunci când o persoană vorbeşte, strănută sau tuşeşte, generează o mulţime de picături de salivă provenite din tractul respirator, care pot purta cu ele diverşi patogeni, inclusiv coronaviruşi”, explică cercetătorii. Potrivit studiului publicat de aceştia pe platforma Arxiv.org, simulările arată cum acţionează virtual toate picăturile mai mici de 50 de micrometri, majoritatea fiind expulzate în aer prin tuse.
Apoi, o serie de particule se usucă înainte de a ateriza pe plan orizontal în încăpere, fiind din nou ridicate pe verticală în aerul circulant. „Credem că aceste particule conţin suficient material patogen încât să provoace o infecţie”, avertizează coordonatorul studiului, Ville Vuorinen, de la Universitatea Aalto.
În cadrul aceluiaşi proiect, cercetătorii finlandezi au realizat în urmă cu câteva luni o simulare 3D privind modul de răspândire a noului coronavirus într-un supermarket, concluzionând că o expunere repetată timp de mai multe săptămâni la spaţiul închis dintr-un centru comercial creşte riscul de infectare.
100 de particule de virus pot produce infectarea în câteva minute sau câteva ore
De asemenea, oamenii de ştiinţă au studiat modul în care o persoană poate transmite virusul în faza pre-simptomatică. De pildă, un purtător al noului coronavirus poate răspândi virusul persoanelor aflate în preajma sa pe o suprafaţă de un metru pătrat.
În acelaşi context, specialiştii au descoperit că o persoană siptomatică ce lucrează la birou într-un spaţiu deschis îşi poate contamina colegii, în medie, cu 10 până la 500 de particule pe o suprafaţă de un metru cub (cu o limită de infectare de 100 de particule), expunerea la infectare fiind încadrată într-un interval de timp cuprins între câteva minute şi câteva ore.