Pe site-ul www.ghiseul.ro romanii isi pot plati, in sfarsit, taxele si impozitele. Cu o intarziere de aproape doi ani, reprezentantii Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI) si ai Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF) au lansat proiectul Ghiseul virtual de plati, prin care persoanele fizice isi pot plati obligatiile la stat de acasa sau de la serviciu, cu ajutorul conexiunii la Internet si al unui card bancar.

Initial, prin portalul online se puteau plati doar amenzile rutiere. Si nu toate amenzile, doar cele emise in Bucuresti pentru cetatenii din Bucuresti. Din noiembrie 2006, de cand s-a lansat proiectul pilot si pana ieri, Ghiseul virtual a inregistrat 2639 de tranzactii, iar suma totala a platilor a fost de de aproximativ 223.000 lei.

In schimb, de ieri, de cand s-a implementat sistemul de plati online de taxe si impozite si pana astazi, la orele 11.00, au fost tranzactionaţi, prin intemediul Ghiseului, 11.000 lei, reprezentand obligatii fiscale si cateva amenzi de circulaţie. Ceea ce ii face pe reprezentantii ASSI la o crestere a numarului de tranzactii: „Din statisticile de pe internet, accesibile publicului, putem vedea ca, in ultima saptamana, site-ul Ghiseului a urcat cu 70 de locuri in clasamentul site-urilor cu profil politic, ajungand pe locul 37. Numarul tranzactiilor este in crestere, dar el va depinde foarte mult de cat de cunoscut si uşor de utilizat va deveni site-ul”, a declarat, pentru Capital.ro, Daniel Gruia, presedintele ASSI.

Pentru a-si putea achita darile catre stat, cetateanul trebuie sa se inregistreze pe site si sa urmeze procedura de plata. Dupa efectuarea operatiunii, Ghiseul virtual emite o chitanta semnata electronic valabila juridic in Romania. Trebuie mentionat ca, la o prima vedere, din cauza comisioanelor bancare, plata online a taxelor ii va costa mai mult pe contribuabili decat varianta traditionala. Pe de alta parte, cei care platesc prin internet au si de castigat – nu mai pierd ore intregi in trafic si scapa de cozile de la ghisee.    

Potrivit ASSI, plata se face cu respectarea standardului 3D Secure Code. Astfel,  comunicarea cu utilizatorii se desfasoara in conditii de securitate, pana in prezent neexistand niciun fel de incident in ceea ce priveste transmiterea catre terti a datelor cu caracter personal.

Totodata, ASSI urmareste dezvoltarea sistemului “Ghiseul virtual de plati”, astfel incat acesta sa permita furnizarea de servicii catre toate institutiile administratiei publice, centrale si locale, ce realizeaza incasari de la cetateni.