VIDEO: Internetul „prinde rădăcini” în satele româneşti

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) isi propune sa extinda programul prin care romanii din mediul rural au acces la internet. „ In momentul de fata, suntem intr-o evaluarea a sistemului de serviciu universal si suntem in discutii cu operatorii de telecomunicatii pentru a gasi o solutie de a acoperi fiecare locuinta din zonele care nu sunt conectate la posibilitati de comunicatii”, a declarat pentru Capital.ro Liviu Nistoran, presedintele ANC. Pana in momentul de

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) isi propune sa extinda programul prin care romanii din mediul rural au acces la internet. „ In momentul de fata, suntem intr-o evaluarea a sistemului de serviciu universal si suntem in discutii cu operatorii de telecomunicatii pentru a gasi o solutie de a acoperi fiecare locuinta din zonele care nu sunt conectate la posibilitati de comunicatii”, a declarat pentru Capital.ro Liviu Nistoran, presedintele ANC.

Pana in momentul de fata, ANC (fostul ANRCTI) a organizat licitatii pentru instalarea de telecentre in 633 de localitati, iar 400 au fost deja deschise. In urma licitatiilor organizate de Autoritate, in intervalul 2004-2008, sapte operatori au fost desemnati furnizori de serviciu universal si au instalat sau urmeaza sa instaleze telecentre: AccessNet International (150 de telecentre), Euroweb (un telecentru), Orange Romania (95), Rartel (81), Romtelecom (9), Societatea Nationala de Radiocomunicatii (199) si Vodafone Romania (98). Reprezentantii ANC estimeaza ca, pana la sfarsitul anului toate localitatile pentru care s-a organizat licitatie va beneficia de telecentru.

Ce este un Telecentru?

Telecentrul este un spatiu pus la dispozitia de primarie, unde exista doua telefoane, doua calculatoare legate la internet si un fax, iar toti cei din comunitatea rurala pot folosi aceste servicii, la tarife accesibile. Cu toate acestea, multe puncte publice sunt inchise. Si asta pentru ca, sustine ANC, primaria si administratorul nu s-au ocupat de intretinerea spatiului.

Telecentrul din Horia, powered by WiMax

Dar sunt si telecentre care functioneaza foarte bine. Un exemplu poate fi  cel din localitatea ialomiteana Horia, unde comunitatea locala are acces la internet prin intermediul retelei WiMax. Astfel, prin wireless, toate gospodariile pe o raza de 50-60 de kilometri sunt conectate la retea Web.

Costul mediu al instalarii si mentinerii in functiune timp de trei ani a fiecarui telecentru este de pana la 40.000 de lei, iar bugetul pentru instalarea celor 633 de telecentre se ridica la 25, 5 milioane de lei.
In prezent, de cele 400 de centre functionale beneficiaza peste 230.000 de locuitori, din care cei mai activi utilizatori sunt copiii.

„Economia bazata pe cunoastere” a ajuns la ultima etapa

In paralel, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei deruleaza programul „Economie bazata pe cunoastere”, finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei. Proiectul, a carui investitie totala este de aproape 70 de milioane de dolari, presupunea instalarea de Retele Electronice ale Comunitatilor Locale (LAN) in aproximativ 20% din mediul rural si orasele de dimensiuni mici. Programul se desfasoara pana in 2011, timp care in locuitorii de la sate vor fi familiarizati cu utilizarea internetului.

Astfel, peste 1.800.000 de romani din 255 de comune, sate si orase sub 30.000 de locuitori s-ar putea conecta la internet.