In contextul cresterii numarului de romani care solicita imprumuturi si al inmultirii reclamatiilor pe segmentul serviciilor, Autoritatea Naţională pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) propune un proiect de lege care urmareste protejarea clientilor institutiilor financiare. Acesta va intra in vigoare, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2009.

De la inceputul anului au fost depuse la ANPC 1300 de reclamatii la produsele financiare. Dintre acestea, cele mai numeroase sesizari sunt reprezentate de modificarea dobanzilor.

„Am finalizat proiectul si mai ramane ca Guvernul sa il aprobe, insa va garantez ca va fi aprobat foarte repede”, a spus Dan Vlaicu, presedintele ANPC.

Printre altele, proiectul impune furnizorilor de servicii financiare să nu majoreze comisioanele pe durata derularii unui contract si sa nu introduca altele noi, asigurand totodata si transparenta in calcularea dobanzii.

Totodata, noua propunere legislativa prevede ca orice modificare a conditiilor contractuale se va face prin incheierea unui act aditional si, in cazul in care consumatorul nu este de acord cu modificarile propuse de furnizorul de servicii financiare, are dreptul să rezilieze contractul, inclusiv prin refinantarea creditului, fara plata comisionului de rambursare anticipata. Notificarile cu privire la modificarea clauzelor contractuale vor fi transmise clientilor cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea acestora in vigoare.

Potrivit competentelor stabilite prin aceste acte normative, ANPC va supraveghea si controla activitatile creditorilor si intermediarilor de credite, iar amenzile pentru nerespectarea drepturilor consumatorilor vor fi cuprinse intre 5.000 si 50.000 de lei.

Totodata, proiectul prevede ca in perioada precontractuala, clientul sa primeasca toate informaţiile despre costul total al creditului, iar institutia financiara  respectiva sa-i puna la dispozitie o simulare de costuri şi un exemplar al contractului.

Noua lege nu se va aplica celor care au luat deja un credit.

Proiectul reglementează şi campaniile publicitare pentru creditare. Astfel, intr-o asemenea campanie, atat rata dobanzii, cat si comisioanele si dobanda anuală efectiva (DAE), trebuie sa apara cu aceleasi caractere.

Dan Vlaicu, presedinte ANPC