Agent Green și EuroNatur publică o nouă investigație în cadrul campaniei internaționale “Un dezastru national / Out of control”. Realitatea din teren dovedește faptul că pădurile seculare sunt tăiate fără milă la comanda Romsilva, Regia Națională fiind interesată numai de profitul obținut din exploatarea masei lemnoase.
Peste 60% din suprafața parcului este afectată de tăieri, o adevărată crimă împotriva biodiversității. Pădurile din parc sunt tratate ca niște păduri ordinare de producție.
Agent Green a descoperit zone care au fost degradate prin tăieri agresive, păduri seculare rase și situri de importanță comunitară distruse. Toate acestea au fost posibile din cauza incompetenței și a ignoranței de care au dat dovada angajații Parcului Național Cheile Nerei Beușnița și cei ai Romsilva. De asemenea, investigatorii Agent Green, au obținut imagini din timpul unei partide de vânătoare ilegală în inima parcului, și unde polițiștii au prins la braconat oficiali ai AJVPS Caraș Severin și Oravița.
România încă mai deține 2/3 din întreaga suprafață de păduri virgine și seculare din Europa. Exploatările comerciale agresive continuă să distrugă însă această bogație inestimabilă, care se regasește în interiorul granițelor Parcurilor Naționale și ale Siturilor Natura 2000.
Principiile IUCN (International Union for Conservation of Nature) la care România a aderat și le-a implementat prin legea 5/2000 și OUG 57/2007 definesc statusul Parcurilor Naționale, care sunt arii naturale protejate și care cuprind ecosisteme de mari dimensiuni unde exploatările forestiere sunt interzise.
Legislația de mediu din România precizează clar respectarea și alinierea la principiile IUCN și cu toate acestea exploatările comerciale se practică în peste 50% din pădurile Parcurilor Naționale, care în mare parte se suprapun siturilor Natura 2000 și trebuie să se supună legislației Europene, care sancționeaza drastic și interzice distrugerea habitatelor.
Autoritățile din România au ignorat cu bună știință legislația internațională și mii de hectare de păduri, care ar fi trebuit să fie protejate, au căzut sub lama drujbelor în ultimii 15 ani. Iar astăzi, acele păduri sunt devastate și într-o stare avansată de degradare.