Juno, sonda spațială a agenției spațiale, a trimis acasă descoperiri uimitoare ale gigantului de gaze din sistemul solar. De când a intrat în orbita lui Jupiter, pe 5 iulie 2016, Juno se ocupă de descifrarea misterelor planetei, oferind imagini atât în lumină vizibilă, cât și în lumină infraroșie. Acestea au permis oamenilor de știință să măsoare dimensiunea și temperatura spiralelor violente, cu dimenisiuni uriașe.
Cicloanele masive care se învârt în apropierea polului nordic al planetei Jupiter, strălucesc ca o lavă într-un film 3D de tip capturat de nava spațială.
Echipa de știință Juno a pus laolaltă filmul de 80 de secunde utilizând imagini în infraroșu culese de instrumentul JIRAM(Jovian Infrared Auroral Mapper), în timpul unei orbite a sondei spațiale de la începutul anului 2017.
Juno trebuie să realizeze observațiile sale de pe o orbită polară foarte eliptică, cu o perioadă de 14 de zile. Sonda trece la foarte mică altitudine deasupra polului planetei pentru a evita în mare măsură centura de radiații intense care pot provoca daune instrumentelor, deși sonda spațială este puternic blindată. Misiunea ar trebui să dureze cel puțin un an timp în care Juno va survola de 36 de ori planeta.
Misiunea în valoare de 1,1 miliarde de dolari a fost lansată în august 2011, iar Juno a sosit pe orbita lui Jupiter pe 4 iulie 2016. Sonda cu energie solară studiază structura gigantului, compoziția și câmpurile magnetice și gravitaționale. Observațiile sale ar trebui să ajute oamenii de știință să înțeleagă mai bine modul în care a format și evoluat planeta.