Sistemul „Pay as you drive” (PAYD) a fost implementat cu succes in Australia, in cateva state din SUA, in Africa de Sud, in Japonia, dar si in tari din Europa, cum ar fi  Italia si Marea Britanie. Sistemul a dat nastere si la polemici pe tema liberatatii individului si a posibilitatii privind confidentialitatea datelor. Romanii adopta o atitudine reticenta. De ce?

PAYD presupune montarea unui dispozitiv GPS monitorizat prin satelit, care ofera informatii despre numarul de kilometri parcursi, modul de exploatare al autovehicului si da  posibilitatea de a localiza instantaneu o masina furata, dar si reconstituirea dinamicii unui accident rutier. De asemenea, sistemul permite posesorilor de automobile – clienti ai companiei – sa isi controleze singuri costul primei de asigurare.

Totuşi, romanii nu vad cu ochii buni implementarea acestui sistem, pentru ca el presupune monitorizarea permanenta a autovehicului asigurat.

Razvan Popescu, Head of Retail Risk Department Generali Asigurari, sustine ca “din punct de vedere tehnic, nu exista nici o problema ca acest sistem sa fie implementat in Romania. Dificultatile nu sunt de ordin tehnic, ci de mentalitate. Intr-o piata in care frecventa de aparitie a daunelor este, de departe, cea mai mare din Europa, iar asigurarile auto se dovedesc si cea mai mare frana in desfasurarea unei activitati profitabile ca si asigurator, pana si implementarea unei fransize minime de 100 euro este o mare problema. In momentul in care piata va deveni mai matura, iar costul asigurarii va fi cel real, asiguratorii nemaiacceptand pierderile pe care le inregistreaza in prezent in goana dupa cota de piata, sistemul va avea reale sanse de reusita”.

 

“Pay as you drive” functioneaza exact ca un contract pentru telefonia mobila. Abonamentul de baza cuprinde si minute gratuite. Dupa ce acestea sunt consumate, incepi sa platesti pentru apelurile facute. Costul device-ului poate sa ajunga la 500 euro, iar costul abonamentului este de 15-20 euro lunar.

Prima de asigurare este impartita in doua: o parte fixa, care asigura masina pentru riscurile care exista si atunci cand nu o folosesti, si o parte variabila, bazata pe numarul de km parcursi lunar, plata incepand a se face cand depasesti numarul de km stabiliti prin contract.

Pornit initial ca “Pay as you drive” (simpla monitorizare a numarului de km parcursi lunar), sistemul a evoluat treptat catre “Pay-how-you-drive” (PHYD), ceea ce presupune luarea in considerare la costul asigurarii si a celorlalti parametri. Acum, asiguratorii de peste hotare incearca sa elimine GPS-ul in favoarea SmartPhone-ului, sperand astfel sa atraga cat mai multi clienti.

Avantajele PAYD/PHYD:

·         O potentiala reducere a costurilor pentru conducatorii auto prudenti si responsabili

·         Cresterea sigurantei personale si a masinii. Tehnologia GPS poate fi utilizata pentru localizarea masinii si in cazurile de accident (inclusiv reconstituirea dinamicii accidentului) sau furt

·         Aceeasi tehnologie GPS poate aduce si avantaje colaterale, cum ar fi navigatia prin satelit

·         Beneficii pentru acei conducatori auto tineri al caror profil nu se incadreaza in specificul categoriei lor de varsta si care, in acest fel, pot avea mult mai usor acces la o prima conforma modului responsabil in care sofeaza

·         Avantaje pentru compania de asigurari pentru adaptarea asigurarii la riscul actual si imbunatatirea segmentarii tarifului