Diferente intre pretul afisat la raft si cel platit, cat si alimentele expirate, se afla printre principalele nereguli depistate in urma unui control de inspectorii de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). De asemenea, diferentele intre cantitatile afisate pe produse si cele reale, ambalaje deteriorate si nerespectarea conditiilor de depozitare, sunt alte nereguli gasite de ANPC.
ANPC a controlat 351 de operatori economici si 189.000 kg de produse alimentare.
Pentru deficientele constatate, s-a decis oprirea definitiva de la comercializare a 1.100 kg de produse alimentare care erau improprii consumului. Totodata, 14.900 kg de produse alimentare au fost oprite temporar de la vanzare.
Numarul amenzilor contraventionale date pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor se ridica la 274, insumand 655.300 de lei.
ANPC a identificat nereguli si la produsele ecologice, unde au fost verificati 47 de operatori economici si 845 kg de alimente. Printre abaterile constatate in randul acestor produse s-au aflat: atribuirea calitatii de produse ecologice unora care nu se incadrau in aceasta categorie, lipsa inscriptionarii metodei de productie ecologica si publicitatea inselatoare.
ANPC a desfasurat si un control privind modul de respectare a prevederilor legale la comercializarea si etichetarea vinurilor. Astfel, au fost controlati 502 operatori economici, depistandu-se abateri la 378 dintre acestia (75%). Totodata, au fost verificati 213.000 litri de vin, dintre care 78.000 litri (36%) prezentau abateri de la prevederile legale in vigoare. ANPC a stabilit oprirea temporara de la comercializare a 74.000 litri de vin in valoare de 319.000 lei pana la intrarea in legalitate.
Reclamatiile la banci au crescut in ultima luna
Potrivit lui Gheorghe Ciubotaru, vicepresedintele ANPC, numarul de reclamatii la banci a crescut in ultima luna, dar si cel al amenzilor. „Avem 88 de amenzi aplicate la banci in valoare de 6,5 miliarde de lei vechi”, a spus el.
Printre deficientele bancare reclamate se afla majorarea dobanzii fixe, fara notificare si-n afara clauzelor contractuale, includerea unor comisioane noi, in afara contractului, promotii inselatoare, tranzactii bancare neoperate si informarea incompleta a consumatorului.