Noi proteste violente au avut loc în SUA, după ce un bărbat de culoare a fost ucis de un polițist care a îngenuncheat pe gâtul lui. Ofițerul în cauză și alți trei care au participat la acțiune au fost concediați, dar sunt anchetați în libertate. Revolta a scos oamenii în stradă, fiind și manifestări violente. Imaginile sunt traumatizante și au generat o furie mondială.
În Minnapolis, manifestanții au incendiat un magazin și au vandalizat un supermarket, iar polițiștii au folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranților, informează Agerpres. Magazinul incendiat de către protestatari și supermarketul vandalizat sunt situate în apropierea secţiei de poliţie unde lucrau, înainte de a fi concediaţi, ofiţerii acuzaţi de uciderea afro-americanului pe nume George Floyd.
Primarul oraşului Minneapolis, Jacob Frey, a cerut inclusiv arestarea ofițerului de poliție care l-ar fi ucis fără remuşcări pe bărbatul suspectat că ar fi încercat să plătească cumpărăturile de 20 de dolari cu o bancnotă falsă.
Poliţiştii au lansat gaze lacrimogene şi au format un scut pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în comisariat. Unii manifestanţi au aruncat în ofiţeri cu pietre, sticle şi alte obiecte. Cu o seară în urmă, geamurile unei alte secţii de poliţie au fost sparte de manifestanţi, iar poliţiștii au răspuns cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.
George Floyd, un bărbat afro-american în vârstă de 46 de ani, s-a mutat în Minessota pentru a fi ”cea mai bună variantă a lui”. A lucrat la paza unui restaurant, unde a devenit cunoscut drept acel om care-ți păzește spatele și este acolo când ai nevoie de el.
”Era un uriaș blând, nu făcea rău nimănui” a spus fratele lui George, pentru CNN.
Însă, George Floyd a murit chiar în orașul în care s-a mutat pentru o viață mai bună. În timp ce se încerca arestarea lui, a fost pus la pâmânt și un polițist i-a pus genunchiul pe gât.
Martorii i-au cerut ofițerului să-și ia genunchiul de pe gâtul bărbatului, observând că acesta nu se mișcă. „Îi curge sânge din nas” și „Ridică-te de pe gâtul lui”, se aude în înregistrare. George Floyd apare apoi nemișcat în timp ce este pus pe o targă și urcat într-o ambulanță.
Alte înregistrări nou apărute par să elimine ipoteza avansată de poliţie în sensul că George Floyd, bănuit că încercase să plaseze o bancnotă de 20 de dolari falsă, s-ar fi opus arestării.
Filmarea care a revoltat lumea îl arată pe acesta cerând îndurare pentru că îl doare și nu poate respira, apoi a închis ochii și-n scurt timp a fost declarat mort.
Proteste ”extrem de periculoase”, spun autoritățile. Sute de persoane au rămas pe străzile din Minneapolis, miercuri seara, la protestul pentru moartea lui George Floyd, scrie CNN.
Demonstrațiile, care au început miercuri, au fost inițial pașnice, dar au devenit „extrem de periculoase”, potrivit guvernului Minnesota, Wal Wal.
„Situația de lângă Lake Street și Hiawatha din Minneapolis a evoluat într-o situație extrem de periculoasă”, a spus Walz pe Twitter. „Pentru siguranța tuturor, vă rugăm să părăsiți zona și să permiteți pompierilor și paramedicilor să ajungă la fața locului.”
Familia lui George Floyd, în vârstă de 46 de ani, decedat în urma arestării brutale a cărei înregistrare video a devenit virală, a cerut ca poliţiştii implicaţi să fie inculpaţi pentru omucidere.
Cazul l-a făcut să reacţioneze şi pe preşedintele Donald Trump, care a dat asigurări pe Twitter că a cerut poliţiei federale FBI şi Departamentului Justiţiei să facă lumină în privinţa acestei morţi „triste şi tragice”. Președintele SUA a promis familiei şi prietenilor bărbatului că „se va face dreptate”.