Firma MBTelecom SRL, în parteneriat cu Centrul Est European pentru Cercetare Aplicativă Integrată (CEECAI) a expus la ediţia 41 a Salonului de Invenţii şi Produse Noi de la Geneva, ca unicat mondial revendicat de România, singurul scanner de avioane din lume – "RoboScan 2M Aeria".

Noua invenţie din laboratoarele MBT va produce un al doilea val în producţia de scanere la nivel global. „Am brevetat primul şi singurul scanner de avioane din lume“, dezvăluia inventatorul, în premieră pentru Capital, într-o discuţie din toamna anului trecut.

Roboscan 2M Aeria este o tehnologie unică, în prezent, în lume, care poate radiografia în câteva minute fuzelajul şi aripile unui avion, cu scopul de a identifica orice obiectecte de contrabandă sau ameninţare aflate la bord sau ascunse în cavităţile tehnice ale avionului. Ca aplicaţie militară, scannerul poate diagnostica în timp foarte scurt şi aparatele de zbor mitraliate, cu scopul de a determina rapid dacă acestea mai pot zbura în deplină siguranţă sau necestiă intervenţi urgente.

 „De patru ani dezvoltăm proiectul. Investiţia în cercetare a depăsit opt milioane de euro“, spune Tudor.

Invenţia românească, prezentată de MBT ca un prototip funcţional a fost evaluată de un juriu internaţional, "somităţi ale comunităţii ştiinţifice şi tehnologice mondiale" şi a fost considerată cea mai bună invenţie din competiţie, adjudecând pentru România, din nou, după 4 ani, marele premiu al celei mai prestigioase competiţii de inventică şi produse noi din lume.

În plus, MBT a primit şi Premiul Internaţional al Presei care a fost acordat unei alte invenţii a companiei, şi anume SRS – un sistem revoluţionar destinat securizării bancomatelor în vederea prevenirii furturilor de informatii stocate pe cardurile bancare.

Standul companiei româneşti de la Geneva a fost vizitat de personalităţi de rang înalt din zona militară şi a securitaţii transfrontaliere şi aeroportuare din Elveţia, SUA, Argentina, Israel, Germania, Elveţia, Franţa, Mexic, Turcia, Libia şi alte ţări interesate de acest produs, care va revoluţiona securitatea aviatică.

La realizarea acestui produs de mare complexitate a lucrat un colectiv interdisciplinar coordonat de Mircea Tudor, preşedinte al MBTelecom şi al CEECAI, colectiv care cuprinde peste 20 de specialişti în fizică nucleară, electronică industrială, software, automatizari, acţionări hidraulice, structuri mecanice, tehnica automobilului, transmisie şi procesare de date.
Citeste si: Un român a inventat primul scaner de avioane din lume. Vezi, ÎN PREMIERĂ, cum va arăta

<iframe src="https://www.youtube.com/embed/SKkEtGO-TSg" allowfullscreen="" frameborder="0" height="360" width="640"></iframe>