Sutele de milioane de autoturisme din lume înghit o cantitate imensă de combustibil, mai mult de un miliard de metri cubi pe an. Însă constructoprul de maşini Tata, care deţine licenţa pentru a dezvolta tehnologia motorului cu aer în India (Motor Development International’s – MDI), a anunţat că a făcut paşi importanţi pentru a găsi leacul împotriva poluării auto.
După ce au elaborat un concept tehnologic pentru un motor care să funcţioneze cu aer comprimat, indienii se pregătesc să treacă la construcţia propriu-zisă a unei maşini care când opreşte pentru "alimentare", în rezervor intră, fireşte, aer comprimat.
Prin intermediul tehnologiei MDI, creată, în 1991, de inginerul Guy Nègre, s-au construit mai multe produse în încercarea de a găsi soluţia pentru motorul care să nu polueze deloc, fără să se concretizeze însă ceva până acum. De menţionat că Tata Motors promitea încă din 2010 să înceapă producţia.
Fără să avanseze nici acum o dată exactă la care maşina ar putea intra în producţie, Tata a anunţat că va începe să lucreze la acest prototip. “Prima faza a proiectului a fost îndeplinită, iar funcţionalitatea motorului cu aer comprimat a fost demonstrată”, au declarat reprezentanţii Tata, citaţi de gizmag.com. Faza a două implică “detalii de dezvoltare a motorului şi inventarea unui autoturism pe care să funcţioneze motorul (…) întregul process tehnologic va fi dezvoltat şi detaliat în anii care vin”, a mai precizat Tata Motors.
<iframe src="https://www.youtube.com/embed/GytVdtljnWY" frameborder="0" height="360" width="480"></iframe>