Ministerul Afacerilor Externe a informat recent, în cadrul unui comunicat, că celula de criză a MAE a reușit să evacueze și mai mulți oameni din Afganistan. Mai mult, autoritățile spun că în locația respectivă nu se mai află niciun român care dorește să fie evacuat în momentul de față.
Vești bune de la MAE! Câți români au reușit autoritățile să salveze din Afganistan?
Celula de criză de la MAE a informat recent că a evacuat 45 de cetățeni afgani din Afganistan, majoritatea acestora fiind magistrați și familiile lor. În total, este vorba despre 61 de cetățeni afgani, 7 ai unor state aliate, care se adaugă celor 49 de cetățeni români salvați de acolo. Mai mult, autoritățile spun că în locația respectivă nu se mai află niciun român care dorește să fie evacuat în momentul de față.
„În conformitate cu deciziile adoptate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 25 august a.c., Celula de criza interinstituțională convocată pe 13 august a.c. și coordonată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, și-a continuat activitatea de identificare a celor mai bune soluții pentru evacuarea cetățenilor afgani esențiali pentru România – colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, alte categorii vulnerabile precum jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora”, este transmis într-un comunicat al MAE.
Informațiile transmise de MAE
„Astfel, până în prezent, în urma demersurilor complexe ale Celulei de criză interinstitutionale, convocată pe 13 august a.c. și coordonată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, au fost evacuați din Afganistan 61 de cetățeni afgani din categoriile amintite. Aceștia se adaugă evacuarii cu succes a tuturor celor 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriati, astfel că în prezent nu mai sunt cetățeni români care să solicite evacuarea, precum și a 7 cetățeni ai unor state aliate.
Astfel, în dimineața zilei de 4 septembrie 2021, în urma eforturilor Celulei de criză interinstituționale, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, 45 de cetățeni afgani au părăsit teritoriul Afganistanului și se află în siguranță pe teritoriul pakistanez. Cetățenii afgani au fost preluați de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad si transportați într-o locație unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.
MAE, prin misiunea diplomatică de la Islamabad, a emis vize cetățenilor afgani care dețineau documente de călătorie valabile, precum și documente care să le asigure tranzitul teritoriului afgan și accesul pe teritoriul statului pakistanez. De asemenea, MAE a întreprins demersurile diplomatice pe lângă autoritățile pakistaneze competente pentru a facilita accesul cetățenilor afgani esențiali pentru România, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, care a transmis Note verbale către ministerele de externe și cel de interne din Pakistan.
Totodată, MAE precizează că, tot ca urmare a demersurilor Celulei de criză interinstituționale, în cursul zilei de 3 septembrie 2021 cinci cetățeni afgani, din categoria menționată a persoanelor esențiale pentru România, au fost evacuați din Afganistan și se află în siguranță în Pakistan, urmând să își continue deplasarea către România după finalizarea procedurilor specifice.
De asemenea, MAE informează că alte șase persoane de cetățenie afgană au fost sprijinite de Celulă de criză interinstituțională în vederea evacuării prin emiterea de către Ambasada României la Islamabad a vizei de intrare în România.
MAE mulțumește în mod deosebit partenerilor din cadrul MAE pakistanez, în special Celulei de gestionare a crizelor, dar și celorlalte instituții și autorități pakistaneze pentru colaborare și pentru rolul avut în aceste demersuri.
Ministerul Afacerilor Externe informează că Celula de criză interinstituțională își continuă activitatea și întreprinde demersuri, în regim de permanență, 24/7, pentru gestionarea situației cetățenilor afgani din categoriile menționate mai sus care și-au manifestat dorința de a fi evacuați în România – procesarea solicitărilor, contactarea, identificarea și validarea de securitate a acestora. În acest scop, Celula interinstituțională de criză menține o legătură permanentă cu partenerii internaționali din teren.”
Sursa foto: Dreamstime