Prețurile materialelor de construcții au fost afectate atât de criza materiilor prime, reducerea productivității în fabrică din cauza restricțiilor de muncă, problemele logistice cauzate de pandemie, dar și criza energetică. Acum, odată cu începerea războiului din Ucraina, s-a declanșat un nou val de scumpiri. În acest context, Vlad Vameșu, președintele Asociației Române a Constructorilor de Autostrăzi, ne-a transmis că statul trebuie să acționeze cât mai rapid pentru ca impactul măsurilor să permită continuarea activității pe șantierele de la noi din țară.
„Creșterea prețurilor materialelor de construcții într-o proporție semnificativă în ultimul an de zile nu a generat la timp o reacție hotărâtă din partea statului care să vină să actualizeze prețurile în conformitate cu creșterile care au avut loc. E nevoie de o reacție rapidă și de o măsură care să compenseze aceste creșteri de prețuri la materii prime și materialele de construcții”, a declarat Vlad Vameșu.
Șantierele, în pericol
Cele mai mari scumpiri întâlnite de antreprenorii din domeniul construcțiilor de autostrăzi au fost la bitum și fier beton. Există riscul ca șantierele să-și oprească activitatea până când piața materialelor de construcții se stabilizează, însă asta înseamnă amânări, pierderi, și probleme mult mai grave, precum insolvență sau faliment.
„În momentul de față, în urma începerii războiului din Ucraina, există o serie de materiale de construcții de care suntem complet dependenți de ce venea din Ucraina și Federația Rusă. În cazul nostru, al firmelor de construcții din infrastructură, vorbim de bitum, care este o componentă principală și cea mai scumpă a asfaltului. Marii producători de bitum erau oarecum dependenți de țițeiul din Rusia, vorbim aici de exemplu de rafinăria de la NIS, de la Pancevo, care e Gazprom, și care acum nu mai livrează. Lukoil la Burgas care nu mai lucrează, Molul din Ungaria care făcea bitum cu petrol rusesc al cărui preț a crescut fantastic. Dacă vorbeam la începutul anului de un preț la tona de bitum de 400 euro, acum a depășit 600 de euro la porțile fabricii”, a explicat Vlad Vameșu, președintele ARCA, în cadrul emisiunii „Subiecte Capitale”.
Autostrăzile din PNRR și scumpirile materialelor
Vlad Vameșu ne-a transmis că în acest context, al scumpirilor de necontrolat al materialelor de construcții, planurile de infrastructură ale României din PNRR sunt în pericol. Țara noastră s-a angajat să construiască în următorii 5 ani 434 de km de autostradă, însă costurile evaluate la momentul la care a fost scris PNRR erau mult mai mici decât cele din prezent.
„În aceste condiții orice fel de proiect de investiții al statului din infrastructura mare este pus sub semnul întrebării. Dacă reacția Guvernului în ceea ce privește actualizarea prețurilor, cu indicele de prețuri corespunzător, care să poată susține creșterea prețurilor pe fiecare ramură, pe fiecare tip de materiale, nu va fi una pe măsură, vom vedea niște blocaje. A fost iarnă și cumva blocajele nu se văd, dar acum când a venit primăvara o să vedeți că foarte mulți constructori nu se vor întoarce pe șantiere. Nu ne dorim mărirea cotei de profit ci doar actualizarea prețurilor în conformitate cu creșterile. Pe lângă acestea sunt și creșteri speculative pe care nu le putem controla”, ne explică președintele Asociației Române a Constructorilor de Autostrăzi.
Ministerul Dezvoltării pregătește o nouă ordonanță de Guvern care să vină în ajutorul sectorului de construcții prin stabilirea unor actualizări ale prețurilor materialelor. „Bineînțeles că există această amenințare la toate contractele. Ieri s-a publicat o ordonanță pregătită de Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice care să vină în sprijinul nostru. Azi de dimineață am primit draftul ordonanței de urgență. Au fost și alte tentative până acum: a apărut o legislație terțiară promovată de ANAP, așa numita instrucțiune numărul 1, după care a apărut ordonanța 15 care prevedea o parte din creșterile la materii prime și materiale, dar nu a fost suficientă. După a fost completată cu legea 281 în decembrie. În momentul de față această ordonanță pe care toți o așteptăm sperăm din tot sufletul că ea va cuprinde aceste actualizări bazate pe creșterile reale de prețuri la materiile prime și materiale atât de necesare pentru continuarea proiectelor. Eu sunt convins și cu toții sperăm că această ordonanță va rezolva problema”, ne-a transmis Vlad Vameșu.