Videotelefonia şi e-guvernarea, neglijate pe nedrept

Vă puteţi imagina că serviciul de telefonie mobilă pentru care românii arată cel mai mare interes e videotelefonia? Având în vedere că sub 1% dintre cei care avem telefon mobil folosim acest serviciu, nu numai la noi, dar şi pe plan mondial, pare greu de crezut. Şi, totuşi... Ei bine, videotelefonia este la fel de interesantă, pentru utilizatorii români de mobile, ca şi convorbirile telefonice cu prietenii şi familia, şi se situează în topul preferinţelor în materie de

Vă puteţi imagina că serviciul de telefonie mobilă pentru care românii arată cel mai mare interes e videotelefonia? Având în vedere că sub 1% dintre cei care avem telefon mobil folosim acest serviciu, nu numai la noi, dar şi pe plan mondial, pare greu de crezut. Şi, totuşi…

Ei bine, videotelefonia este la fel de interesantă, pentru utilizatorii români de mobile, ca şi convorbirile telefonice cu prietenii şi familia, şi se situează în topul preferinţelor în materie de interes pentru servicii de telefonie mobilă. Acest fapt reiese dintr-un amplu studiu privind preferinţele şi comportamentul românilor în utilizarea serviciilor de comunicaţii, realizat de Ericsson în colaborare cu compania de cerecetare de piaţă GfK, pe un eşantion de 1.500 de persoane din toate zonele geografice şi demografice. „Când am prezentat rezultatele operatorilor, aceştia au spus că e imposibil, având în vedere că cererea pentru acest tip de servicii e foarte mică“, spune George Tsitouras, business advisor în cardul diviziei Service Business Management South Eastern Europe la Ericsson. „Dar trebuie avut în vedere că răspunsurile arată interesul, şi nu motivele pentru care intervievaţii achiziţionează sau nu acest serviciu“, adaugă el.

Studiul, realizat pe segmentul de vârstă 15-69 de ani şi reprezentativ pentru 74% din populaţie, mai arată că un alt serviciu pe care românii îl doresc pe telefonul mobil este cel de poziţionare (servicii de tip GPS) şi capacitatea de a împărtăşi videoclipuri şi fotografii cu alţi utilizatori.

În ceea ce priveşte comunicaţiile privite în ansamblu, „există în mod clar atât interesul mare, cât şi nevoia de a obţine acces la internetul broadband (de mare viteză – n.r.)“, mai subliniază studiul. Iar 66% din cei care au sau îşi planifică să achiziţioneze în perioada următoare acces la internet broadband sunt interesaţi de ofertele all-in-one pe aceeaşi factură (triple play).

Răspunsurile la întrebarea „folosiţi un telefon mobil?“ au fost afirmative în 68% din cazuri. Ceea ce înseamnă că rata reală de penetrare a telefoniei mobile în România este uşor sub cea exprimată de cifrele oficiale, bazate pe numărul de contracte sau de achiziţii pre-pay, care indică un grad apropiat de 80%, potrivit ministrului de resort, Nagy Zsolt.

„Pe piaţa românească, diferenţa între gradul de utilizare a serviciilor cu valoare adăugată şi nivelul disponibilităţii acestor servicii este mare, de unde rezulă că provocarea operatorilor este să crească gradul de utilizare a acestor servicii“, mai spune Tsitouras.

Până şi în cazul SMS-urilor, studiul relevă faptul că, deşi media lunară de utilizare a acestui serviciu este ceva mai mare decât media globală, utilizarea zilnică a serviciului este semnificativ mai redusă, de unde reiese o altă oportunitare pentru operatori de a atrage surse de venit. Cu alte cuvinte, suntem „SMS-işti de ocazie“ şi nu folosim curent acest mod de a transmite informaţii.

Când vine vorba de criteriile pentru care alegem un operator de telefonie mobilă, acestea sunt, conform Ericsson şi GfK, capacitatea (calitatea semnalului şi disponibilitatea serviciului), acoperirea, preţul şi apoi uşurinţa folosirii serviciului.

De altfel, România este singura ţară din zonă în care mobilul este folosit mai mult decât telefonul fix, raportul între gradul de utilizare al celor două servicii fiind de 52% la 48%.

Principalele motive pentru care folosim mobilul în detrimentul fixului sunt apelurile către alt utilizator de mobil, folosirea minutelor considerate „free“, obişnuinţa şi accesul mai facil la numerele stocate în memorie. Dar, 21% dintre români consideră că vorbitul la mobil e mai ieftin decât apelul din reţeaua fixă.

Un alt fapt interesant, relevat de studiul Ericsson: când vine vorba de internet, suntem interesaţi de servicii de comunicare superioară (mesagerie, telefonie şi videotelefonie), dar şi de servicii pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, cum ar fi e-government şi e-health. 

Incredibil, dar adevărat

«Când am prezentat rezultatele operatorilor, aceştia au spus că e imposibil, având în vedere că cererea
pentru acest tip de servicii e foarte mică.»

George Tsitouras, business advisor, Ericsson