Potrivit unui comunicat de presă al companiei, remis joi, în România anul financiar 2013 nu a fost unul uşor, iar 'concurenţa iraţională continuă centrată pe preţuri înregistrată pe segmentul auto, care a fost restructurat considerabil de către companiile grupului, a condus la o reducere a primelor la 361,8 milioane euro (-11,5%)'.
'Pe fondul situaţiei dificile a pieţei asigurărilor din România, au fost implementate măsuri ample de restructurare şi au fost constituite preventiv rezerve. Aceste măsuri au fost implementate pentru a crea o bază solidă pentru dezvoltarea viitoare a companiilor din cadrul grupului (…)' se arată în informarea VIG.
În acelaşi timp, măsurile de restructurare ale Grupului au condus la raportarea unui rezultat negativ înainte de impozitare de 98,7 milioane euro, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra ratei nete combinate, care a depăşit cu mult pragul de 100%.
Pe de altă parte, la nivel global compania austriacă a raportat prime în valoare totală de 9,2 miliarde euro pentru anul financiar 2013.
'Reducerea planificată a poliţelor pe termen scurt cu achitare la scadenţă în Polonia, diminuarea activităţii pe piaţa auto în Italia şi efectele din curs valutar (în principal deprecierea coroanei cehe) au condus la o scădere de 4,4% a primelor. Fără a lua în considerare aceste efecte, Vienna Insurance Group a înregistrat o creştere operaţională solida a primelor, de 2,8%', se menţionează în comunicatului Grupului.
Pe alte pieţe europene, VIG a raportat o creştere a primelor şi a profitului. Astfel, primele au crescut, în anul financiar 2013, cu 8,8%, acestea depăşind în premieră pragul de un miliard de euro. Primele au crescut atât pe segmentul asigurărilor de viaţă (+11,7%), cât şi pe segmentul daune/accidente (+8,2%), însumând 1,1 miliarde euro. Ajustat la efectele de curs valutar, avansul primelor a fost de 11,4%.
Conform sursei citate, evoluţia pozitivă este exemplificată prin câteva pieţe, ca Ungaria, unde primele au înregistrat o creştere de 14,6%, datorată în principal segmentului corporate. De asemenea, în Serbia, Wiener Städtische Osiguranje a raportat un avans al primelor de 17,9%, în timp ce în Turcia performanţa pozitivă fiind de 5,5%.
În plus, ţările baltice s-au dovedit a fi o regiune de creştere dinamică, iar companiile din cadrul grupului au urcat mai rapid decât piaţa asigurărilor de viaţă, înregistrând un avans de 35,5%. Avansul profitului (înainte de impozitare) a fost considerabil mai mare, situându-se la un nivel de 42,6%.
Totodată, profitul total (înainte de impozitare) a atins un nivel record, de 40,3 milioane euro, pe acest segment, iar rata netă combinată s-a situat la 98,6%.
Vienna Insurance Group este principalul expert pe piaţa asigurărilor în Austria şi în Europa Centrală şi de Est, cu aproximativ 23.000 de angajaţi.AGERPRES