Sectorul construcţiilor şi cel imobiliar vor intra pe creştere abia după ce alte segmente ale economiei vor simţi o revigorare, lucru care va conduce la o structură de creştere echilibrată, potrivit oficialilor casei de brokeraj X-Trade Brokers.
„În România atenţia rămâne, în prezent, îndreptată în mod excesiv şi nesănătos asupra construcţiilor. Spania este un bun exemplu în acest sens, dacă mai era nevoie, având în vedere faptul că România însăşi simte efectele axării unitare asupra unui domeniu. Credem că, în viitoarea creştere economică ce va urma finalului crizei, construcţiile şi domeniul imobiliar vor cunoaşte o inerţie şi vor evolua pozitiv la ceva timp după revenirea altor sectoare, iar acest lucru va fi benefic economiei româneşti în ansamblu, care va avea o structură de creştere mai echilibrată”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Analiştii de la X- Trade Brokers subliniază că ultimele date statistice privind sectorul construcţiilor sunt indicatori ai prelungirii crizei. În trimestrul al doilea, construcţiile au cunoscut un declin record, de 14,2% faţă de primele trei luni ale anului.
În continuare, în luna iulie, activitatea din construcţii a scăzut în România cu 9%, în raport cu luna anterioară, faţă de un declin de 1,1% în Uniunea Europeană. În plus, datele statistice oficiale relevă faptul că numărul tranzacţiilor imobiliare înscrise în Cartea funciară în primele şase luni din 2009 a scăzut cu 26,25% faţă de perioada similară a anului trecut.
Copiem modelul spaniol
În situaţii similare, de contracţii lunare accentuate pe acelaşi sector, se regăsesc şi alte state membre precum Slovenia (-4,6%) şi Spania (-4,1%). Cel mai apropiat de România este cazul Spaniei, a cărei economie s-a dovedit a fi foarte vulnerabilă faţă de criza mondială deoarece s-a bazat la rândul său prea mult pe volumul de activitate din imobiliare.
În prezent, Spania, cândva ţara cu cel mai rapid ritm de creştere din zona euro, suferă o gravă încetinire economică semnalând o contracţie de 4,1% în trimestrul al doilea comparativ cu perioada similară a anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) coborând cu 1% faţă de primele trei luni ale acestui an.
„Dinamica înregistrată de sectorul construcţiilor şi domeniul imobiliar sunt indicatori extrem de importanţi privind finalul crizei în orice ţară, iar România nu face excepţie, cu atât mai mult cu cât, similar Spaniei, creşterea economică din perioada anterioară s-a bazat prea mult pe aceste segmente”, a arătat Victor Safta.
Scăderi pe linie
Scăderea afacerilor din construcţii cuprinsă între 30 şi 45%, raportată în prima parte a anului, a dus firmele mari din industrie la limita rentabilităţii, iar pe cele mici le-a împins la faliment sau la îngheţarea activităţii.
După ce în 2008 s-a atins un vârf pe toate sectoarele atât la nivel de producţie, dar şi la nivel de consum, anul acesta producţia a scăzut sub jumătate în majoritatea sectoarelor din construcţii.
De departe, cel mai afectat sector al pieţei construcţiilor este cel tâmplăriei termoizolante, unde în primele luni ale anului 15% din cei 6.000 de producători au dat faliment sau şi-au închis temporar activitatea.
Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă a anunţat că sectorul pe care îl reprezintă s-a bazat prea mult pe programul de reabilitare termică, a cărui aplicabilitate s-a dovedit a fi dificilă.
Oferte cu bani daţi înapoi
În acest moment, jucătorii din industria construcţiilor caută cu disperare soluţii pentru a se menţine pe linia de plutire.
Un exemplu concret este Gealan România, producătorul care deţine cea mai mare cotă din piaţa locală de termopane, care a decis să rambursează banii clienţilor ale căror blocuri au fost înscrise în programul de reabilitare termică în mai puţin de 12 luni de la achiziţionarea tâmplăriei din PVC.
Oferta promovată de Gealan este valabilă în perioada 21 septembrie – 31 decembrie 2009 şi se desfăşoară prin intermediul partenerului său Izotec. Programul se adresează exclusiv judeţelor din zona Moldovei.
Pentru a-şi primii banii înapoi, clienţii trebuie să notifice partenerul Gealan, Izotec, printr-o cerere scrisă de solicitare a rambursării, la care să anexeze factura fiscală în copie şi original, împreună cu dovada plăţii şi procesul verbal de recepţie a lucrării de reabilitare termică, în copie. Termenul de rambursare a sumei este de 30 zile de la data aprobării, comunicată în scris către clientul care a achiziţionat tâmplăria PVC.
“Foarte mulţi proprietari au aşteptat şi încă aşteaptă includerea imobilului în care locuiesc în programul naţional de reabilitare termică, fără însă ca acest lucru să se întâmple. Acest aspect ne-a determinat să derulăm, prin partenerul nostru Izotec din zona Moldovei, un proiect prin care le garantăm clienţilor returnarea sumelor aferente tâmplăriei achiziţionate, dacă, în maxim 12 luni de la cumpărarea acesteia, blocul lor este inclus în programul naţional de reabilitare termică”, a declarat Aurel Vlaicu, director general al Gealan România.