Viitoarea maşină ieftină a grupului Renault, cu un preţ de cost mai mic de 5.000 de euro, va fi construită pe baza unei platforme modulare, ceea ce înseamnă că va putea avea diferite caroserii, începând de la citadină şi până la un mic SUV, iar din 2015, după ce va începe să fie comercializată în India, va ajunge şi pe pieţele din America de Sud şi Europa sub marca românească Dacia, a declarat o sursă din interiorul grupului Renault pentru cotidianul francez “La Tribune”.
“Sistemul de module ne va permite să avem caroserii diferite”, a explicat sursa internă. Această gamă de maşini ieftine vor fi fabricate mai întâi la uzina Renault de la Chennai, India, unde va fi comercializată începând de anul următor. Ulterior, maşina va fi produsă şi vândută şi în America de Sud şi “ar urma să ajungă şi în Europa unde va fi produsă la o uzină mai apropiată”, a mai spus sursa. În plus, în pofida dezminţirilor oficiale venite de la Renault în Europa această gamă de “mini-Logan” va fi vândută sub marca românească Dacia.
Centrul de inginerie al alianţei Renault-Nissan de la Chennai, înfiinţat 2007, este responsabil de noul model, aflat în curs de dezvoltare în cel mai strict secret. Dacă la început centrul avea 1.000 de angajaţi în prezent a ajuns la 4.500 de angajaţi. “Studiem diferite vehicule pentru India, Asia-Pacific şi facem expertize pentru întreaga lume” a explicat directorul centrului Karim Mikkiche. “În 2014 am trecut la o nouă fază, acea de a participa la elaborarea de produs, de al dezvolta în întregime. Este vorba de platforma CMF-A, vehicule cu preţuri foarte reduse”, a adăugat Karim Mikkiche.
Aventura “Low Cost” a grupului Renault a început, în luna iulie 1999, când compania franceză a preluat 51% din acţiunile Dacia. Prima Dacia Logan a fost comercializat în luna septembrie 2004, iar succesul acestui vehicul simplu şi economic a fost imediat, ceea ce a obligat conducerea Renault să-l comercializeze şi în Europa Occidentală, piaţă care nu era avut în vedere iniţial pentru acest model.
În prezent, Renault produce modelele din gama “Entry” la uzina de la Piteşti, dar şi la Togliatti (Rusia), Curitiba (Brazilia), Medellin (Columbia), Chennai (India). La începutul anului 2012, Renault a inaugurat o nouă uzină la Tanger, Maroc. După Logan (berlină, break, furgonetă şi pick-up), Sandero şi modelul 4×4 Duster, în prezent cel mai bine vândut automobil al grupului Renault, au apărut şi monospaţiul Lodgy şi furgoneta Dokker însă aceste ultimele două modele nu s-au bucurat de succesul scontat.
Vândute în Europa şi în spaţiul mediteranean sub marca românească Dacia şi în restul lumii sub marca Renault, modelele “Entry” au trecut în 2013 pragul de un milion de exemplare vândute. După automobilele ieftine, Renault a început să lucreze la automobile foarte ieftine.
Sursa: Agerpres