Efectele pandemiei Covid-19 au fost devastatoare. De aceea, oamenii de știință iau în considerare modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. O echipă de cercetători din Marea Britanie a dezvoltat un nou vaccin, care poate oferi protecție împotriva unei game largi de coronavirusuri, inclusiv împotriva unor amenințări viitoare.
Pe lângă SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID), coronavirusurile necunoscute anterior au fost responsabile pentru focarele mortale de SARS (2003) și MERS (focar din 2012 cu cazuri în curs).
Între timp, mai multe coronavirusuri de lilieci au fost identificate ca având potențialul de a infecta oamenii – ceea ce ar putea cauza viitoare focare.
Se speră că un singur vaccin poate proteja împotriva unei game de coronavirusuri
De aceea, se speră că un singur vaccin, relativ simplu, poate proteja împotriva unei game de coronavirusuri, chiar și a celor care nu au fost încă identificate.
Acesta este un pas spre ceea ce este cunoscut sub numele de „vaccinologie proactivă”, în care vaccinurile sunt dezvoltate împotriva amenințărilor pandemice, înainte de a putea infecta oamenii, scrie Sciencealert.
Vaccinurile convenționale folosesc un singur antigen (parte a unui virus care declanșează un răspuns imun) care protejează de obicei împotriva acelui virus și numai a virusului respectiv. Aceste vaccinuri tind să nu protejeze împotriva diferitelor virusuri cunoscute sau viruși încă descoperiți.
S-a dovedit succesul „nanoparticulelor de mozaic” în creșterea răspunsurilor imune la diferite coronavirusuri
În cercetările anterioare, s-a dovedit succesul „nanoparticulelor de mozaic” în creșterea răspunsurilor imune la diferite coronavirusuri. Aceste nanoparticule de mozaic folosesc un tip de tehnologie superglue proteică care leagă ireversibil două proteine diferite.
Acest „superglue” este folosit pentru a decora o singură nanoparticulă cu mai multe domenii de legare la receptor – o parte cheie a unui virus situat pe proteina spike – care provin de la diferite virusuri. Vaccinul se concentrează pe un subgrup de coronavirus numit sarbecovirusuri, care include virușii care provoacă COVID, SARS și mai mulți viruși de lilieci care au potențialul de a infecta oamenii.
Pe măsură ce un virus evoluează, unele părți ale acestuia se schimbă, în timp ce altele rămân aceleași. Un astfel de vaccin încorporează domenii de legare la receptori (RBD) legate evolutiv, astfel încât un singur vaccin antrenează sistemul imunitar să răspundă la părțile virusului care rămân neschimbate.
Aceasta protejează împotriva virusurilor care sunt reprezentate în vaccin și, în mod critic, protejează și împotriva virusurilor înrudite care nu sunt incluse în vaccin.
Un vaccin mai simplu, care oferă protecție mai largă
În urma unei colaborări între universitățile din Oxford, Cambridge și Caltech, a fost dezvoltat acum un vaccin mai simplu care oferă această protecție largă.
S-a realizat acest lucru prin fuzionarea genetică a RBD-urilor de la patru sarbecovirusuri diferite pentru a forma o singură proteină numită „cvartet”. Apoi s-a folosit un tip de lipici proteic pentru a atașa aceste cvartete la un „nanocuțiu de proteine” pentru a face vaccinul.
Atunci când șoarecii au fost imunizați cu aceste vaccinuri cu nanococi, au produs anticorpi care au neutralizat o serie de sarbecovirusuri, inclusiv sarbecovirusuri care nu sunt prezente în vaccin. Acest lucru arată potențialul de a proteja împotriva virusurilor înrudite care este posibil să nu fi fost descoperite în momentul în care a fost produs vaccinul.
Noul vaccin a provocat răspunsuri imune la șoareci
Împreună cu acest proces de producție și asamblare simplificat, noul vaccin a provocat răspunsuri imune la șoareci care, în multe cazuri, le-au depășit pe cele generate de vaccinul original cu nanoparticule mozaic.
„Având în vedere procentul mare din lume vaccinat sau infectat anterior cu SARS-CoV-2, a existat îngrijorarea că un răspuns existent la SARS-CoV-2 ar limita potențialul de a proteja împotriva altor coronavirusuri.
Cu toate acestea, am arătat că vaccinul nostru este capabil să crească un răspuns imun larg anti-sarbecovirus chiar și la șoarecii care au fost imunizați anterior împotriva SARS-CoV-2”, spun autorii.