Viitoarele avioane ale României. Nicolae Ciucă: F35 poate să ducă lupta şi în aer şi la sol

avion militar F-35

SURSA FOTO: Dreamstime

Prin achiziționarea avioanelor militare F35, România demonstrează că face într-adevăr ceva pentru apărarea spațiului său aerian, a reamintit tuturor președintele Senatului, Nicolae Ciucă (PNL).

Prin achiziționarea F35, România demonstrează că face într-adevăr ceva pentru apărare

Prin achiziționarea avioanelor militare F35, România demonstrează că face într-adevăr ceva pentru apărarea spațiului său aerian, a reamintit tuturor președintele Senatului, Nicolae Ciucă (PNL). Avionul respectiv este „un integrator de capabilităţi”, ce poate să ducă lupta şi în aer şi la sol și poate să fie un mijloc care achiziţionează informaţii.

„România este dependentă, din punct de vedere al măsurilor de securitate, al măsurilor de apărare, şi atunci relaţiile diplomatice pe care le avem cu SUA sunt esenţiale pentru ţara noastră”, a spus el, marți seară, în cadrul unei intervenții TV la România TV.

Potrivit spuselor sale, aprobarea proiectului de lege care permite României să cumpere 32 de avioane militare F35 „este o proiecţie cât se poate de coerentă pentru demersurile care au fost începute în urmă cu mai mulţi ani.” Acum, România va intra în „clubul ţărilor” care pot să aibă resposabilitatea apărării spaţiului aerian cu capabilităţi.

„Toate problemele care au fost pentru Forţele Aeriene Române cu MIG 21 şi imposibilitatea noastră de a acoperi această capabilitate. În urmă cu mai mulţi ani, s-a luat decizia de a se trece de la MIG 21 la F16 şi ulterior să avem cultura militară necesară pentru a fi pregătiţi să trecem la generaţia a cincea – F35.

România intră în clubul ţărilor care pot să aibă resposabilitatea apărării spaţiului aerian cu capabilităţi (…) F35 este un integrator de capabilităţi. F35 este un avion care poate să ducă lupta şi în aer şi la sol, poate să fie un mijloc care achiziţionează informaţii. Este multifuncţional şi esenţa lui este că – atunci când achiziţionează aceste infirmaţii – poate transmite până la 2 Terra de informaţii”, a explicat el.

Nicolae Ciucă (SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ciucă)

Primele avioane militare F35 sunt așteptate să ajungă în anul 2030

Camera Deputaților a aprobat marți un proiect de lege care permite României să cumpere 32 de avioane militare F35. Acum, proiectul de lege va ajunge la Senat, care trebuie să ia decizia finală. Acest proiect de lege este „foarte important” pentru dezvoltarea capacităților de apărare ale țării, mai ales după ce au fost retrase avioanele MIG-21 din serviciu. Pe lângă achiziția F35, România mai are și avioane militare F16.

În prezent, avem aproximativ 29 de F16. Până la sfârșitul anului 2025, ar trebui să mai vină încă 20 de avioane militare. Primele avioane militare F35 sunt așteptate să ajungă în anul 2030.

„Este un proiect foarte important pentru dezvoltarea capacităţilor noastre, mai ales după ce au fost scoase din uz MIG-urile 21 şi totodată la acest program se adaugă şi avioanele F16 pe care le avem. Avem undeva la 29, dacă nu mă înşel, la ora actuală, urmează să mai vină încă undeva la 20 de avioane până la finalul anului 2025.

Acum am făcut doar acest proiect de lege pentru ca să se poată semna, undeva în data de 21 este programată semnarea acestuia. Aici nu ne referim doar la piloţi, ne referim inclusiv la personalul auxiliar de pe lângă, ingineri şi aşa mai departe, bineînţeles şi suportul logistic global este inclus aici.

Deci este un pachet de servicii, nu este un pachet strict pe nişte avioane”, a explicat deputatul liberal Sorin Moldovan.

Sorin-Dan Moldovan (SURSA FOTO: sorinmoldovan.ro)

Costul estimat al acestor avioane este de 6,5 miliarde de dolari plus TVA, dar suma finală poate varia. Finanțarea poate proveni din bugetul Ministerului Apărării, prin împrumuturi garantate de Guvernul SUA sau o combinație a acestor surse. Ministerul Apărării și Ministerul Economiei vor putea colabora cu producătorul avioanelor F35 pentru proiecte de cooperare industrială, aducând tehnologii noi în România.

Dacă România va contracta un împrumut din SUA, fondurile vor fi păstrate la Federal Reserve din New York. Achiziția include și acorduri de transfer de tehnologie, iar companiile românești din industria de apărare vor putea participa cu diverse servicii.