Cotaţiile de la bursă nu mai iau în seamă rezultatele financiare de anul trecut, majo-itatea pozitive, ci includ în evoluţie previziunile negative ale fundamentelor economice de anul acesta.

Rezultatele financiare preliminare ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, anunţate de aproape toţi emitenţii, au influenţat negativ evoluţia cotaţiilor. Reacţia investitorilor este surprinzătoare, în condiţiile în care circa 75% din societăţile listate la categoria I-a a BVB şi-au îndeplinit bugetele de venituri şi cheltuieli stabilite, iar aproximativ 90% şi-au realizat şi profiturile prognozate. O treime au înregistrat chiar câştiguri mai mari decât cele bugetate. Singurul motiv pentru care această evoluţie negativă nu reprezintă o surpriză este cel referitor la aşteptările din acest an privind indicatorii fundamentali. Cu alte cuvinte, cotaţiile sunt reaşezate la nivel fundamental, fiind incluse previziunile negative ale economiei.

În ceea ce pri-veşte emitenţii din portofoliul indicelui BET, blue-chips-urile BVB, lucrurile au stat, procentual, la fel de bine. Din cele zece companii, două (Biofarm şi Rompetrol Rafinare) au consemnat pierderi, iar cinci (Petrom, Transelectrica, Antibiotice Iaşi, Impact, Broker Cluj) şi-au diminuat profitul faţă de 2007. Doar trei societăţi au înregistrat câştiguri mai mari, Transgaz, Banca Transilvania şi Banca Română pentru Dezvoltare. Cotaţia indicelui a coborât cu aproximativ 35% în primele două luni ale anului, influenţa negativă a acestor rezultate fiind completată de impactul defavorabil al scăderilor de pe pieţele internaţionale.

Profitul a intrat în provizioane

Investitorii ar trebui să citească însă mai atent raportările financiare ale companiilor înainte de a lua o decizie de vânzare sau de cumpărare. O diferenţiere între politica de dividende, care reprezintă un câştig încasat o singură dată pe termen scurt, şi posibilitatea creşterii pe termen mediu sau lung este obligatorie pentru orice investitor interesat de o evoluţie a portofoliului mai mare de un an.

Într-o situaţie asemănătoare se află SNP Petrom, care şi-a anunţat rezultatele săptămâna trecută. Profitul net al companiei s-a diminuat cu 43% faţă de anul precedent, coborând până la 1,022 miliarde lei. În ziua publicării rezultatelor, cotaţia SNP a scăzut 8,4%, de la 0,143 lei pe acţiune până la 0,131 lei, iar în următoarea şedinţă a mai pierdut 6,9%, până la 0,122 lei. Deprecierea a fost impulsionată şi de anunţul conform căruia compania nu va mai distribui dividende pentru 2008, concomitent cu o reducere a investiţiilor din acest an.

Activitatea companiei de anul trecut nu a fost însă atât de afectată pe cât o arată evoluţia profitului net. Cifra de afaceri a SNP a crescut cu 36%, ajungând până la 16,75 miliarde de lei, majorarea fiind men-ţinută inclusiv în ultimul trimestru al anului, când multe companii au înregistrat pierderi. Cheltuielile operaţionale s-au majorat cu 53%, până la 16,09 miliarde lei, pe fondul creşterii costurilor cu materiile prime (preţul mare al ţiţeiului de import), a cheltuielilor cu personalul şi a investiţiilor efectuate. Profitul operaţional (EBITDA) a fost de 4,49 miliarde lei, cu 26% mai mult decât în anul precedent.

Profitul operaţional a fost mult diminuat de valoarea provizioanelor constituite în ultimul trimestru pentru  litigiile în care este implicată societatea şi pentru restructurare. Astfel, pentru litigiile iniţiate de foştii angajaţi, Petrom a pus de o parte 860 milioane lei, iar pentru restructurare a reţinut 180 milioane lei. Valoarea provizioanelor se ridică astfel la 1,04 miliarde lei, sumă aproximativ egală cu cea a profitului net. „Performanţa noastră financiară a fost afectată în mare măsură de elemente excepţionale, precum provizioanele pentru litigii şi restructurare, dar şi de deprecierea valorii contabile nete a rafinăriei de la Arpechim“, spune Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom. Ea a adăugat că SNP a reuşit să încheie cea mai mare parte a programului de reorganizare la Petromservice şi la departamentul de marketing. Investiţiile realizate de Petrom anul trecut s-au ridicat la 4,5 miliarde lei.

Băncile, campioane la deprecieri

Cotaţia titlurilor SNP s-a depreciat cu aproximativ 35% în primele două luni ale anului, coborând sub minimul anului trecut, de 0,129 lei pe acţiune. Scăderea este însă mai mică decât cea a Erste Bank, care a coborât circa 45% în acest an la BVB. În acest caz, discrepanţa dintre rezultatele financiare şi percepţia pieţei este chiar mai mare, banca austriacă înregistrând un profit net de 1,3 miliarde euro, în care sunt incluse şi veniturile obţinute din vânzarea unor active (Asiban şi Banca Italo-Romena). Însă evoluţia Erste se înscrie în trendul sectorului bancar, care scade mai mult decât piaţa din cauza previziunilor negative. Iar modificarea acestei tendinţe nu va avea loc decât în momentul în care previziunile economiei autohtone şi mondiale vor deveni pozitive. Mai mult, deprecierea pieţelor internaţionale pare a fi chiar mai mare decât cea a BVB, dacă luăm în calcul anii „pierduţi“ prin depreciere. Spre exemplu, indicele american Dow Jones Industrial Average a ajuns la valorile din 1997, după o scădere de 46% de la începutul anului trecut şi până în prezent, în timp ce indicele BET, cu o scădere de 80% în aceeaşi perioadă, a ajuns „abia“ în 2003.

148-26779-27_marianagheorghe_09_rp.jpg«Performanţa noastră financiară a fost afectată în mare măsură de elemente excepţionale, precum provizioanele pentru litigii şi restructurare.»
Mariana Gheorghe, director general executiv SNP Petrom

1,04 mld. lei este valoarea provizioanelor constituite de SNP Petrom în ultimul trimestru al anului trecut, considerate necesare pentru acoperirea posibilelor cheltuieli cu litigii şi restructurări, valoare care a micşorat drastic profitul înregistrat anul trecut

Tot mai jos

Acţiunile SNP Petrom s-au apropiat de valoarea nominală de 0,1 lei pe acţiune după ce au coborât până la 0,12 lei. Scăderea de săptămâna trecută a fost de 20%, faţă de finele săptămânii anterioare, în timp ce deprecierea din primele două luni ale anului a ajuns la aproximativ 35%.

148-26780-27_g_135x40.jpg