Documentul Bruxelles-ului analizează modul în care actuala criză energetică va afecta blocul comunitar, în viitor, notează BILD.

Industriile, puternic afectate de creșterea prețurilor la energie

Referindu-se la Germania, documentul subliniază că industriile consumatoare de energie, inclusiv industriile auto și chimice ale țării, sunt puternic afectate de creșterea prețurilor la energie. În plus, giganți precum BASF, BMW și Volkswagen au anunțat deja relocări și investiții în străinătate. Documentul Comisiei Europene dezvăluie și încercările Germaniei de a se lepăda de dependența de petrolul și gazele din Rusia și de a-și spori capacitatea de a dezvolta noi energii, inclusiv surse regenerabile, pe teritoriul țării. Acestea includ construirea de noi terminale GNL și investiții în energie eoliană și solară.

Prețurile, impact devastator asupra investițiilor germane

Același document vorbește despre prețurile care au un impact devastator asupra investițiilor Germaniei în transformarea green și cea digitală, în ciuda promisiunilor guvernului de la Berlin ca 80% din mixul de electricitate al țării să provină din surse regenerabile până în 2030. ”Tendința prețurilor forțează aproximativ 40% dintre companii să amâne investițiile către transformarea verde și digitală, potrivit Euractiv.com.

Aproximativ una din patru companii ia în considerare (sau este deja în proces de) relocarea acțiunilor, producției sau locurilor de muncă în străinătate”, scrie ziarul german.

Concurență tot mai mare din partea SUA și a Chinei

Pe lângă turbulențele create de creșterea prețurilor, documentul Comisiei Europene indică o concurență tot mai mare din partea SUA și a Chinei. Potrivit documentului, nu numai că se așteaptă ca UE să fie mai afectată decât China și SUA din cauza deciziei blocului comunitar de a elimina treptat exporturile de gaze și petrol rusești, dar măsurile recente ale celor două țări, de a subvenționa puternic energia verde, vor avea și ele un impact. Documentul CE adaugă că legea de reducere a inflației (IRA) din SUA și politica industrială a Chinei de a investi în energia solară reprezintă un dezavantaj competitiv semnificativ pentru UE.

În același timp, documentul arată că, deși Comisia Europeană a prezentat „Planul Industrial Green Deal” pentru a contracara IRA, statele rămân divizate în ceea ce privește așa-numitul „Fond european de suveranitate”. Măsura are ca scop stimularea competitivității industriei naționale pe termen mediu, dar Franța și Italia, spre deosebire de Germania, doresc ca UE să scoată mai mulți bani din visterie, pentru a susține toate politicile industriale ale țărilor membre..