România a început să piardă din ce în ce mai mulți cetățeni de la an la an. Profesorul Dan Voiculescu a dorit să transmită un semnal de alarmă pentru a opri amenințările care stau la baza viitorului țării. Potrivit acestuia, exodul inteligenţei şi al forţei de muncă stau la baza deciziei tuturor persoanelor care aleg să părăsească țara.
În prezent, România este pe locul doi în topul statelor care îşi pierd cetăţenii, după Siria, astfel, profesorul solicită o intervenţie rapidă şi consistentă a instituţiilor statului, în contextul în care, de exemplu, potrivit unui studiu , jumătate dintre tinerii români îşi doresc să plece din ţară.
”Consecințele acestei depopulări – fără precedent pe timp de pace în întreaga lume – vor fi economice, politice, sociale și culturale. De la reducerea drastică a reprezentării în Parlamentul European și a finanțărilor atrase, până la îmbătrânirea populației, incapacitatea de a mai susține sistemul de pensii și dispariția identității culturale românești, se pot înregistra o serie de efecte nocive ireversibile și catastrofale”, a scris Dan Voiculescu pe blogul său.
„Mize pur electorale”
Profesorul consideră că deși această temă a fost abordată de mai mulți lideri politici, nu s-a făcut nicio schimbare și nu s-a produs niciun efect.
De-a lungul vremii, tema depopulării româniei a fost abordată sumar de diverşi lideri politici, însă fără niciun fel de efect. Cel mult, mizele abordării au fost pur electorale.
”Dacă jumătate dintre tinerii români părăsesc țara în următorii ani, însăși existența României este amenințată. Fără o intervenție rapidă și consistentă, națiunea română se diluează până la dispariție. Primul pas în direcția prevenirii unei asemenea perspective, ar fi un Pact național pentru a încuraja tinerii să rămână în țară. Printr-un consens politic – improbabil, dar esențial – se pot oferi stimulente, în primul rând de ordin economic, tinerilor care se angajează sau încep o afacere în România. Noile generații au nevoie de capital, respect și putere reală de decizie. Nu vor să fie nici spectatori, nici asistați. Își doresc posibilitatea concretă de a-și construi în țară viitorul pentru care sunt dispuși să o părăsească”, a scris profesorul Dan Voiculescu.